Naar inhoud

Openingsuren & contact

Toerisme

Vandaag: 8.30 - 12 uur

In de namiddag op afspraak.

adres
Heyvaertlaan 188470 Gistel
Stratenplan
Wegbeschrijving
tel.
059 27 02 17
e-mail
toerisme@gistel.be
Wie werkt op deze dienst?

Meer info

Toerisme

Gistel, stad van Sint Godelieve

Gistel is de stad van sterke Flandriens en van
de H. Godelieve.
 
Niet alleen de twee glansrijke eindoverwinningen in 1936 en 1939 van Sylveer Maes in de Ronde van Frankrijk, maar ook de prestaties van Johan Museeuw staan in de wielergeschiedenis vermeld. Vergeten we ook niet dat Romain Maes, de winnaar van de Tour de France in 1935, vele jaren in Gistel woonde.

Gistel kent zijn toeristisch hoogtepunt met de eeuwenoude Godelieveprocessie, waarin ruim 1.000 figuranten zorgen voor de uitbeelding van het leven, de mirakelen en de marteldood van Godelieve. De verering van de volksheilige vindt plaats in de Abdij Ten Putte, de plaats van de marteldood, en in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de plaats waar de heilige begraven werd. Wilt u meer weten over de H. Godelieve en de geschiedenis van de abdij, breng dan gerust een bezoek aan het vernieuwde Godelievemuseum.

Ook als molengemeente komt Gistel regelmatig in de belangstelling. De site rond de Oostmolen, een unieke graan- en oliemolen, is een toeristische trekpleister in het stadscentrum. In het bezoekerscentrum naast de Oostmolen vindt u meer informatie over de Gistelse molengeschiedenis en over de Flandriens Sylveer Maes en Johan Museeuw.

Gistel met zijn deelgemeenten Moere, Zevekote en Snaaskerke is een fietsparadijs op de grens van de Polders en het Houtland. Het fietspad Groene 62 langs de opgeheven spoorlijn Oostende-Torhout maakt de verbinding met het 200 ha grote kasteelpark van Wijnendale. Het fietspad langs het kanaal Plassendale-Snaaskerke-Nieuwpoort is één van de belangrijkste verbindingsroutes van de kust met het Brugse Ommeland.

Waarvoor kunt u op deze dienst terecht?