Naar inhoud

Praktisch

Toerisme

Abdij ten Putte

Abdijstraat 84
8470 Gistel


tel. 059 27 86 71
fax 059 27 77 91
e-mail

Meer info

Abdij ten Putte

Abdij Ten Putte

Beknopte geschiedenis

Wellicht op het einde van de 11de eeuw werd op de plaats van de marteldood van de H. Godelieve een klooster van zusters Benedictinessen opgericht. Enkele Latijnse en Middelnederlandse levensbeschrijvingen van Godelieve verwijzen naar het blindgeboren dochtertje uit het tweede huwelijk van Bertolf als stichteres en eerste abdis van dit klooster.

De abdij werd in 1578 verwoest door de geuzen. De zusters moesten vluchten en stichtten in 1623 een nieuwe abdij in de Boeveriestraat te Brugge.

Op het einde van de 19de eeuw werd besloten tot een nieuwe stichting in Gistel. Op 2 juli 1891 keerden twaalf zusters naar Gistel terug en namen hun intrek in het nieuwe klooster, gebouwd in neogotische stijl onder leiding van archtitect baron J.B. Bethune. In 1934 kreeg de priorij de eeuwenoude titel van abdij terug.

Vanaf 1952 werd de abdij grondig verbouwd en uitgebreid naar de plannen van architect A. De Geyter. De vernieuwde abdijkerk werd ingewijd in 1962. In 1987 werd binnen de muren van de abdij het Sint-Godelievemuseum opgericht en in 1991 werd de Godelievezaal, een modern onthaalcentrum met cafetaria, geopend.

Eind 2007 verhuisde de Gemeenschap Moeder van Vrede, die erkend werd als religieuze congregatie van diocesaan recht, vanuit Meetkerke naar de abdij Ten Putte.


Bezienswaardigheden

De abdij Ten Putte wordt druk bezocht door bedevaarders en toeristen. In een fraaie koepelkapel staat de put met het miraculeuze water (1634). Verder kunt de abdijkerk, de devotiekapel, het kraaikapelletje (op de motte), de plaats met het genadebeeld en de gevangenis bezoeken. Zeer bijzonder is het 'hemd zonder naad', dat volgens de legende gemaakt werd door Godelieve.
Zeker aan te raden is een bezoek aan het vernieuwde Sint-Godelievemuseum waar u meer verneemt over de Gistelse heilige en de geschiedenis van de abdij.

 

Van zondag 30 april t.e.m. zondag 1 oktober  is er in de filmzaal dagelijks om 16.15 uur een film  over Godelieve van Gistel.

Klik hier voor meer informatie.