Naar inhoud

Ligging en bereikbaarheid

kaartje ligging
Gistel is gelegen in het noorden van de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het arrondissement Oostende. In het noorden grenst de gemeente Gistel aan Oostende, in het oosten aan Oudenburg en Ichtegem, in het zuiden aan Koekelare en in het westen aan Middelkerke. Ze omvat de deelgemeenten Gistel, Snaaskerke, Zevekote en Moere.

Gistel wordt doorkruist door de autosnelweg A18/E40 Jabbeke-Veurne en heeft een toegangscomplex ter hoogte van de kern Gistel in aansluiting op N33, Oostendse Baan. Hierdoor is Gistel aangesloten op het internationale netwerk van autosnelwegen. Duinkerke, de Channel, Oostende en Zeebrugge zijn makkelijk bereikbaar. De bovenlokale verbindingswegen, die de gemeente doorkruisen, zijn N33 Oostende-Torhout, N358 Oudenburg-Nieuwpoort en N367 Brugge- Nieuwpoort. De meer lokale verbindingswegen zijn Gistel-Zandvoorde (Oostende), Gistel-Snaaskerke, Moerdijk-Leke (Diksmuide), Moere-Koekelare, Zevekote-Leffinge (Middelkerke) en Zevekote- Koekelare. Daarnaast zijn er een groot aantal kleinere wegen die de landbouwbedrijven en landbouwgronden ontsluiten.

De waterwegen, die de gemeente doorkruisen, zijn het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en de Moerdijkvaart. De economische betekenis van het kanaal is echter beperkt.
Spoorwegen zijn niet aanwezig op het grondgebied van de gemeente.

Gistel maakt wat betreft de toeristisch-recreatieve structuur deel uit van het Brugse Ommeland. Het poldergebied Gistel-Oudenburg vormt hierbinnen een aantrekkelijk landelijk gebied.