Herdenking " Slag bij Snaaskerke 25-8-1914"

GEVECHT VAN SNAESKERKE – HERDENKING

Op vrijdag 24 augustus 2018 wordt te Gistel ( Snaaskerke) aan de Kalsijdebrug een herdenkingsplechtigheid georganiseerd ter ere van 5 gendarmen die er 104 jaren geleden sneuvelden in een schermutseling met de Duitsers.
Het was in de vroege ochtend van 25 augustus 1914 toen ter hoogte van de voornoemde brug een eskadron Duitse Kurassiers werd opgehouden; ze waren op weg naar Oostende om na te gaan of de Engelsen nog geen troepen aan land hadden gebracht.
Onder bedreiging van de Duitsers werd de brug terug toegankelijk en eens over de brug brak het zogenaamde 'Gevecht van Snaeskerke' los. Gendarmen uit verschillende Westvlaamse brigades, versterkt door collega's uit Hengouwen, de zogenaamde “ Groupe Mons”, gingen de confrontatie met de Duitsers aan. Tussen de brug en de wijk “ Kromme Elleboog” werden gedurende een uur schoten gelost. De Belgische gendarmen konden verhinderen dat de Duitse eenheid haar verkenning richting Oostende verder zette, maar de balans van de confrontatie was relatief zwaar. Bij de Gendarmerie vielen vijf slachtoffers te betreuren en aan Duitse zijde overleed één soldaat in het militair hospitaal van Oostende aan de gevolgen van zijn verwondingen.
Sedert 2015 wordt dit evenement jaarlijks herdacht. Net als de vorige jaren hopen we heel wat overheden en sympathisanten te mogen verwelkomen. Het programma voorziet naast een tweetal toespraken ook een bloemenneerlegging en een bezinningsmoment. Trompetters bewijzen de eer naast gewezen rijkswachters in het uniform anno 1914 en een tiental vaandeldragers.
Ruiters van een lokale club symboliseren de deelname van een cavalerie eenheid aan het gevecht.
Voor de organisatie van dit evenement mogen we rekenen op de steun van het Fonds voor Sociale Solidariteit van de politiediensten, de politiezone Kouter, vzw Gestella, de provincie W-Vl, stad Gistel en Ginter.
Roger Rondelez

Informatie

Wanneer

Waar