Alles wat je moet weten over vaccinatiecentrum Zomerloos

Jij laat je toch ook vaccineren tegen het coronavirus? Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de coronapandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Het is dus heel belangrijk om je te laten inenten. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.

Wie kan er langskomen in vaccinatiecentrum Zomerloos?

De komende maanden zullen de inwoners van Gistel zich tegen het coronavirus kunnen laten inenten in vrijetijdscentrum Zomerloos. Ook de inwoners van Ichtegem en Oudenburg kunnen hier terecht.

Wanneer krijg ik mijn coronavaccin?

De vaccinatiecampagne is gestart. Je laten vaccineren is gratis. Eerst komen de risicopatiënten, 65-plussers en het zorgpersoneel aan de beurt. De rest van de bevolking (18+) mag daarna op een vaccin rekenen. Als jij aan de beurt bent, krijg je vanuit de Vlaamse Overheid een uitnodiging om je te laten vaccineren. Dit gebeurt aan de hand van een oproepingsbrief. Wanneer meer contactgegevens ter beschikking zijn, kan je ook een sms en/of mail ontvangen.

Hoe ziet die oproepingsbrief er precies uit?

Op de oproepingsbrief vind je de datum en het uur terug waarop jij verwacht wordt in vaccinatiecentrum Zomerloos in Gistel. Je vindt ook onmiddellijk terug wanneer je voor je tweede inenting wordt verwacht. Nadat je je oproepingsbrief hebt gekregen, moet je jouw afspraak bevestigen. Dit is heel eenvoudig en doe je bij voorkeur online door te surfen naar de link die je op de oproepingsbrief vindt. Ben je niet zo handig met de smartphone of computer? Schakel dan de hulp in van een familielid, kennis of vriend. Er is ook de mogelijkheid om telefonisch te bevestigen. Je vindt het telefoonnummer terug op jouw oproepingsbrief. Kan je absoluut niet langskomen voor jouw vaccin op het voorgestelde moment? Maak dan een nieuwe afspraak. Ook dit kan eenvoudig via de computer of telefonisch.

Ook als je al gevaccineerd bent (bijvoorbeeld op het werk) of wanneer je geen vaccin wenst te nemen, moet je bevestigen (online of telefonisch).

Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum Zomerloos?

Met de fiets of wagen
Vaccinatiecentrum Zomerloos is vlot bereikbaar met de fiets of wagen. Er is gratis parking voorzien aan het vaccinatiecentrum. We stimuleren iedereen echter om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Op die manier verminder je de parkeerdruk en werk je aan je conditie!

Met het openbaar vervoer
Ook met het openbaar vervoer raak je vlot op je bestemming. Voor de specifieke uurregeling kan je:
• Surfen naar de website van De Lijn www.delijn.be
• De ‘Lijn-app’ downloaden op je smartphone of tablet
• Een kijkje nemen aan je dichtstbijzijnde halte
• Een brochure met de dienstregeling komen afhalen

Belbus
Belbus 39 Middelkerke-Jabbeke heeft haltes in Zevekote en Moere. Dit belbusgebied wordt uitgebreid met een halte 'Gistel Zomerloos’. Zo hebben inwoners van beide Gistelse deelgemeenten een rechtstreekse verbinding naar het vaccinatiecentrum. Om na te gaan of jij op pad kan met de belbus reserveer je als bestaande klant online via de website van De Lijn. Of contacteer je de belbuscentrale West-Vlaanderen via het nummer 059 56 52 56.
Vanuit Snaaskerke is er om het uur de lijnbus 52 (Oostende-Gistel-Jabbeke-Brugge) die stopt bij de halte Gistel Sporthal op 300 meter wandelafstand van het vaccinatiecentrum.
Zo is het vaccinatiecentrum vlot bereikbaar vanuit alle Gistelse deelgemeenten.

Met de Minder Mobielen Centrale
Kan je zelf niet met de wagen of de fiets in vaccinatiecentrum Zomerloos geraken? Kan een familielid, vriend, kennis of buur je niet brengen? Dan is er de Minder Mobielen Centrale.
Het lokaal bestuur kan rekenen op een groep vrijwilligers die minder mobiele mensen, die absoluut geen ander alternatief hebben, naar het vaccinatiecentrum voeren. Deze vrijwilligers zetten hiervoor hun eigen wagen in. Net zoals bij het openbaar vervoer, wordt een vergoeding gevraagd aan mensen die gebruik willen maken van deze service. De vergoeding gaat integraal naar de bestuurder en de verzekering. Je betaalt éénmalig € 1 om je in te schrijven in de Minder Mobielen Centrale. Er wordt ook een kilometervergoeding van € 0,35 aangerekend per kilometer. Als de chauffeur moet wachten aan het vaccinatiecentrum betaal je nog € 1 wachtvergoeding. Wens je gebruik te maken van de Minder Mobielen Centrale of wil je graag meer informatie? Contacteer ons via 059 27 06 60 of zonnewijzer@gistel.be.

Belangrijk: kom op tijd maar niet te vroeg! Zo creëren we geen onnodige drukte en lange wachtrijen. 

Checklist voor de dag van de vaccinatie 

  • Breng je oproepingsbrief en je identiteitskaart mee.
  • Draag een chirurgisch mondmasker. Geen stoffen mondmasker, bandana of sjaal!
  • Je krijgt een vaccinatie in je bovenarm, draag dus makkelijke kleding: een t-shirt of bovenkledingstuk met korte mouwen. Draag ook een jas of trui die je makkelijk kan uitdoen.
  • Kom alleen, behalve als je hulp nodig hebt. Kinderen mogen ook niet meekomen.
  • Indien je medicatie neemt, breng een medicijnenlijst mee.
  • Kom op tijd, niet te vroeg en niet te laat, zodat het vaccineren vlot kan verlopen.

Hoe verloopt de vaccinatie?

  1. Je komt binnen via de linkse deur van de ingang van Zomerloos (rechts = vrijetijdscentrum).
  2. Je meldt je aan bij het onthaal waar je identiteitskaart wordt gecheckt.
  3. Voor je doorloopt naar de vaccinatieruimte, geeft een medewerker meer informatie over het vaccin. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand wordt overlopen. Er wordt ook een afspraak gemaakt voor je volgende inenting.
  4. Je blijft nog 15 minuten rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn.

Ik heb vragen, waar kan ik terecht?

Heb je nog vragen rond de vaccinatiecampagne of is er iets niet duidelijk? Neem dan een kijkje
op www.laatjevaccineren.be. Hier vind je alle informatie over de vaccins, de volgorde van het vaccineren en de meest gestelde vragen terug. Voor medische vragen kan je steeds terecht bij je huisarts. 

Heb je jouw oproepingsbrief gekregen en heb je een vraag waarvan je het antwoord niet op onze website terugvindt? Je kan terecht in het callcenter van het vaccinatiecentrum via 0800 29 668.

Ben je ziek en/of heb je koorts op de dag dat jouw vaccin toegediend moet worden?

Aarzel niet en contacteer het vaccinatiecentrum via 0800 29 668. Het blijft immers belangrijk om besmetting te voorkomen! Er wordt dan samen gekeken om een nieuw vaccinatiemoment
in te plannen.

Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen!

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021 16.15 u.