Animator zijn! Wat houdt dat eigenlijk in?

Het zit al een beetje in het woord zelf, maar een animator animeert. Voor het speelplein houdt dit in dat je speelimpulsen geeft, meespeelt en plezier maakt met de kinderen. Daarnaast zorg je ervoor dat kinderen samenspelen, dat ze geen ruzie maken, dat er respect is voor het aanwezige speelmateriaal en verzorg je hier en daar een schaafwond als dat nodig zou zijn.

Een speelpleindag ziet er als volgt uit: we spelen op het speelplein van 9 tot 17 uur. Daarnaast zijn er enkele animatoren die de voor- en naopvang op zich nemen. Na 17 uur ruimen we alles samen op, evalueren we de afgelopen dag en bereiden we de volgende speelpleindag voor.

Tijdens de voormiddag kunnen de kinderen kiezen uit enkele keuze-activiteiten: bijvoorbeeld een zoektocht naar een piratenschat, vriendschapsbandjes maken of vlaggenroof enz. Tijdens vrij spelmomenten staan de animatoren verspreid over het speelplein en kunnen de kinderen vrij rondlopen en genieten van een gevarieerd speelaanbod. Na de namiddag voorzien ervaren monitoren voor een goed voorbereide thema-activiteit. Een thema-activiteit wordt altijd in een mooi jasje gestopt, daarom voorzien de animatoren altijd een toneelvoorstelling voor de kinderen.

Op het speelplein proberen we onze animatoren goed te soigneren. De hoofdmoni organiseert voor de animatoren een heleboel leuke (avond)activiteiten en vaak gaan ze samen gewoon iets drinken. Tot slot kan elke animator rekenen op voldoende ondersteuning en coaching van de speelpleincoördinator.