Aziatische hoornaar

OPROEP

Help je mee koninginnen van de Aziatische hoornaar vangen?

De Aziatische hoornaar, een zogenaamde ‘exoot’ (die hier van nature niet thuishoort), is inmiddels ook in onze regio wijd verspreid. Slecht nieuws voor onze honingbijen en heel wat andere insecten. Binnenkort worden de koninginnen van de Aziatische hoornaar wakker uit hun winterrust en zijn een groot deel van het voorjaar druk aan het rondvliegen om hun nesten te maken en hun nakomelingen te voeden. Later in het jaar nemen de werksters die taken over. Daarom willen we in het voorjaar zoveel mogelijk van die rondvliegende koninginnen vangen. Op die manier proberen we het aantal te verdelgen nesten later in de zomer te verkleinen.

Hoe doen we dat?

In de periode maart - mei, zetten we vallen uit. Die zijn zo gemaakt dat ze zo selectief mogelijk Aziatische hoornaars lokken en vangen.

Gistel zoekt gemotiveerde inwoners die in hun tuin zo’n val willen plaatsen en beheren.

Wat vragen we van jullie?

  1. beschikbaarheid in de periode maart – juni om je val dagelijks te kunnen opvolgen. Indien het niet de ganse periode lukt, dan is dit zeker geen probleem, dan wordt de selectieve val bij jou een kortere periode geplaatst.
  2. ‘verwerken’ van de vangst: de val met vangst even in de diepvries zetten, zo worden gevangen insecten verdoofd. Nu kan je de hoornaars apart zetten in bv. een bokaal en de bijvangst terug vrijlaten
  3. Diervriendelijk ‘euthanaseren’ van de hoornaars (het bokaaltje met de hoornaars een nachtje in de diepvriezer zetten).
  4. Bijhouden van aantallen: aantal gevangen hoornaars + aantal ‘andere insecten’ (i.f.v. onderzoek naar selectiviteit van de val)
  5. Maken en bijvullen van lokvloeistof voor de val

Is dat niet gevaarlijk?

Wees gerust, je komt in principe nooit rechtstreeks in contact met ‘wakkere’ Aziatische hoornaars.

Als je het ‘verwerken’ van de vangst niet ziet zitten, kunnen we kijken om samen met de lokale imkers tot een samenwerking te komen.

Voel je je geroepen? Wil je jouw steentje bijdragen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar?
Laat het ons weten! Mail of bel je naam en adres door naar milieu@gistel.be of 059/27.02.21