Bedrijfsafval
Vlaanderen gebruikt en verbruikt heel wat materialen, grondstoffen en energie. VLAREMA (Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen) heeft het materiaalkringloop in het leven geroepen, het doel is om zo samen te zorgen dat materialen steeds opnieuw inzetbaar zijn, met een zo laag mogelijke milieu-impact.
Of je nu zelfstandige bent of verantwoordelijke van een KMO, je bent zelf verantwoordelijk voor de afvoer van jouw afvalstoffen en je dient een contract af te sluiten met een erkende afvalinzamelaar (lijst via OVAM of ik sorteer in mijn bedrijf, vb.: Renewi, Remondis, Veolia, Vanheede, Garwig …).
Wat?
Ondernemingen, hoe klein of hoe groot ook, zijn verplicht om 24 verschillende afvalstromen te sorteren aan de bron en zo te scheiden van het restafval, de volledige lijst is terug te vinden in VLAREMA artikel 4.3.2., het overige afval mag bij het restafval. Sinds 2024 is de sorteerverplichting voor keukenafval en etensresten voor alle bedrijven van toepassing.
Voor de ophaling van het bedrijfsrestafval moet je als bedrijf een contract afsluiten met een privaatrechtelijke ophaler erkend door de OVAM. De afvalzakken moeten transparant zijn, zodat visuele controle van de inzamelaar mogelijk is. Er is maar één uitzondering op deze verplichting en dat is als het restafval vergelijkbaar naar aard, samenstelling en hoeveelheid is met huishoudelijke afvalstoffen en begrensd op 3 restafvalzakken van 60 liter per tweewekelijkse ophaling.
Registreren
Elke afvalstoffenproducent van bedrijfsafvalstoffen houdt een register bij, gedurende vijf jaar, van de geproduceerde afvalstoffen. Dit mag op papier worden bijgehouden (de OVAM heeft een sjabloon) of kan via Cirkeltips als een online register worden bijgehouden.
Meer informatie kan je terug vinden op de site van de OVAM.
Recyclagepark
Op het gemeentelijk recyclagepark van Gistel (Rochesterlaan 20) kan een KMO, zelfstandige of handelaar terecht met enkele van zijn reststoffen. De aanvoer is beperkt tot 2m3/week en voor een aantal fracties betalend of verboden aan te brengen. De KMO mogen tijdens de weekdagen het bedrijfsafval aanbieden, ook op zaterdag, maar enkel tussen 8 – 10 uur (met 8 – 9 uur exclusief voor de KMO). Meer informatie is terug te vinden op de site van Gistel onder de politieverordening voor de ophaling van huishoudelijk afvalstoffen en het gebruik van het containerpark.
Info en openingsuren recyclagepark Gistel
Wat als ik mijn afval niet sorteer?
De bedrijven worden gezien als een bron waar afval ontstaat. De OVAM hanteert sinds 2023 strengere regels en handhaving om er voor te zorgen dat btw-plichtige bedrijven correct sorteren aan de bron. Afval sorteren aan de bron is een verplichting.
Indien er niet correct of onvoldoende gesorteerd wordt, is dit in overtreding met de milieuwetgeving. Bij een inspectie kan het bedrijf een aanmaning of een proces-verbaal krijgen.
Voor meer informatie kan u terecht via deze link.
In juni 2023 is er het nieuwe Lokaal Materialenplan 2023 – 2030 van kracht gegaan, hierin verplicht de Vlaamse Overheid de steden en gemeenten om ook te handhaven op bronsortering bij de bedrijven op hun grondgebied.
De bedrijven zullen o.a. via de nieuwsbrief economie ingelicht worden wat deze sorteerplicht juist inhoudt. Een aantal bedrijven zullen elk jaar gecontroleerd worden. Zij gaan via de post eveneens een brief krijgen met de informatie rond de sorteerplicht en wat extra informatie, uiteraard kan er altijd informatie en raad gevraagd worden bij de milieudienst of de OVAM.
Per jaar zullen er willekeurig een aantal bedrijven gecontroleerd worden hoe ze sorteren. Samen met de bedrijven wordt er gekeken wat er eventueel (nog) beter kan. We willen samen met de mensen kijken om zo weinig mogelijk afvalstoffen bij het restafval te laten verdwijnen.
Duurzaamheid is iets waar klanten meer en meer belang aan hechten, er zal voor de gecontroleerde bedrijven een statisch sticker beschikbaar zijn als keuringsbewijs, die aan de binnenkant van een raam of etalage kan bevestigd worden, waarmee je aantoont dat jouw bedrijf nadenkt over afval en het goede voorbeeld toont.
Als je dit keuringsbewijs wilt en je bent zeker van je stuk, dan kan je ook een controle aanvragen via de milieudienst. Dan komen we jouw sorteer skills beoordelen en staan we je bij met tips en tricks.
Wordt jij een top- of stersorteerder? Dan is het mogelijk dat we je bedrijf extra in de kijker plaatsen in onze Gistelzine!
Voor meer informatie kan u terecht via deze link.
Hierbij vind je folders, met extra info rond afvalbeheer voor bedrijven, die je kunt downloaden