Beslissingen NVR en gemeentelijke VC

Nationale Veiligheidsraad 27 juli / gemeentelijke veiligheidscel 28 juli

Beslissingen met ingang vanaf woensdag 29 juli

 • Mondmaskers zijn verplicht in alle openbare gebouwen, markten, winkels, bij het verplaatsen in horeca alsook bij het brengen en afhalen van kinderen in de BKO en speelpleinwerking. Ze worden niet opgelegd in de bebouwde kom, maar zijn verplicht wanneer de afstand van 1,5 m niet gegarandeerd kan worden. Denk hierbij aan wachtrijen voor handelszaken (ook buiten).

 • Een gezin mag afspreken met maximum vijf andere personen. Deze vijf personen blijven vier weken lang dezelfde. Kinderen onder de 12 jaar tellen niet mee. Op niet-begeleide bijeenkomsten, recepties en banketten zijn niet meer dan 10 personen van ouder dan 12 aanwezig. Als uw gezin bijvoorbeeld bestaat uit zes personen ­ouder dan 12, mag u dus slechts vier andere personen uit uw bubbel mee op restaurant nemen, ook al zitten er vijf in.

 • De personen die u extra ziet, dienen ook beperkt te worden tot 10. Met deze groep moet u de hygiënemaatregelen kunnen respecteren (afstand houden). U kunt er mee gaan wandelen met mondmasker aan. Sporten kan maar in georganiseerd verband en u moet steeds uw gegevens nalaten.

 • Ook sportlessen en wellnesscentra hebben voortaan een registratieplicht zoals de horeca om contactopsporing makkelijker te maken.

 • De geplande heropening van het zwembad op 3 augustus kan niet plaatsvinden. De sluiting wordt verlengd tot 31 augustus. De social distancing kan hier niet gewaarborgd worden.

 • In samenspraak met de Eerstelijnszone en omliggende ziekenhuizen werd lokale tracing opgestart. Met dagelijkse rapportage van de cijfers kunnen we snel schakelen, besmette personen opbellen en indien nodig extra maatregelen nemen.

 • Alle publieke evenementen in onze stad worden afgeschaft tot 31 augustus. Hierbij horen alle wijkfeesten alsook sporttoernooien.

 • Trouwfeesten of ceremonieën (zoals begrafenissen) kunnen onder zeer strikte voorwaarden doorgaan. Met maximum 100 personen aanwezig op de ceremonie zelf, enkel en alleen als de afstand gegarandeerd kan worden. Op het feest achteraf mogen slechts 10 personen aanwezig zijn.
  Trouwen in Gistel kan enkel in het administratief centrum met maximum 30 aanwezigen (zittend). Mondmaskers zijn verplicht tijdens de plechtigheid met uitzondering van het koppel.

 • Voortaan moet u opnieuw alleen winkelen, behalve als u minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben, begeleidt. Het winkelen wordt ook beperkt tot maximaal dertig minuten.

 • Telewerk blijft nog steeds de norm waar mogelijk.
  De dienst burgerzaken, dienst omgeving en sociale dienst zijn beschikbaar op afspraak. Publieke zitdagen worden tot 31 augustus afgeschaft. De burgemeester en schepenen zijn bereikbaar op afspraak, mits naleving van de social distancing. Een afspraak maakt u rechtstreeks telefonisch of via e-mail. Klik hier voor meer info. 

 • Wat moet u doen als u terugkomt van een verblijf in het buitenland? Lees het hier na.

Beschermingsmaatregelen - de gouden regels

Het opvolgen van deze regels is belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook en vooral voor het welzijn van anderen. Deze regels zijn noodzakelijk om de tweede golf verder tegen te gaan. We zetten deze regels op een rij.
 1. Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.
 2. Doe zoveel mogelijk activiteiten in open lucht. Buiten is het risico op besmetting veel kleiner. Als dit niet kan, zorg je voor voldoende ventilatie van de ruimte.
 3. Wees extra voorzichtig voor mensen die behoren tot een risicogroep.
 4. Respecteer altijd en overal de afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit je eigen huishouden. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, dan draag je een mondmasker.
Gepubliceerd op vrijdag 24 juli 2020 17.02 u.