Beslissingen burgemeester / gouverneur / minister / overlegcomité

Overlegcomité 23 oktober / Overlegcomité 16 oktober / Politiebesluit gouverneur 14 oktober / Beslissing minister Weyts 12 oktober

Overlegcomité 23 oktober

De overheid legt bijkomende regels op voor sport, cultuur, hogescholen en jeugd. Het gaat al bij al om beperkte verstrengingen. De maatregelen gaan vandaag (23 oktober) in, en gelden minstens tot 19 november.

SPORT

 • Bij professionele sportwedstrijden in alle takken, en dat zowel indoor als outdoor, wordt voortaan geen publiek meer toegelaten.
 • Alle amateurwedstrijden voor volwassenen worden opgeschort.
 • Bij jeugdwedstrijden mag nog één ouder of familielid per speler komen kijken. Bij indoorsporten moet de afstand van 1,5 meter gegarandeerd worden.
 • Zwembaden blijven open.

CULTUUR

 • In theaters, bioscopen en concertzalen zijn nooit meer dan 200 toeschouwers toegelaten.
 • Er moet steeds 1,5 meter afstand gehouden worden tussen de bubbels, en er geldt een mondmaskerplicht.
 • De eerdere uitzonderingsmaatregelen voor grote indoor infrastructuur zoals het Sportpaleis of de Koningin Elisabethzaal worden al zeker tot 19 november geschrapt.
 • Het aanbieden van drank of voedsel is verboden.

JEUGD

 • Alle overnachtingen - kampen, weekends… - voor jeugdbewegingen worden verboden, met uitzondering voor de groepen onder de 12 jaar. Ook leeftijdsgroepen tussen 12 en 14 jaar mogen nog op kamp, als het gaat om een overnachting van minstens vier nachten.
 • Voor alle leeftijdsgroepen boven de 12 jaar worden indoor activiteiten verboden. Zij mogen alleen nog buitenactiviteiten organiseren, en moeten ook daar een mondmasker dragen. Ook voor -12-jarigen worden buitenactiviteiten ‘sterk aangeraden’.

PRETPARKEN

 • Alle pretparken moeten dicht.
 • Dierentuinen mogen wel openblijven, met uitzondering van de binnenruimtes. Eten en drank mogen niet meer ter plekke genuttigd worden.

EVENEMENTEN

 • Bij alle indoor evenementen waarvoor geen protocollen zijn afgesloten, zijn nog maximum veertig personen toegelaten.

HOGER ONDERWIJS

 • In hogescholen en universiteiten wordt de fysieke aanwezigheid in aula’s of lesruimtes beperkt tot maximum twintig procent. Het dragen van een mondmasker wordt verplicht. Er gelden uitzonderingen voor practica en eerstejaarsstudenten.

Op gemeentelijk niveau worden er voorlopig geen extra maatregelen opgelegd. Wij wachten de beslissingen af van de gouverneur die voor heel de provincie gelden.

Overlegcomité 16 oktober

Vanaf maandag 19 oktober gaat een reeks van nieuwe, strengere coronamaatregelen in voor een periode van vier weken (te evalueren na een periode van twee weken):

 • De horeca moet sluiten. Er worden steunmaatregelen voorzien vanuit de hogere overheid.

 • Afhaalmaaltijden kunnen wel nog afgehaald worden tot 22 uur.

  Hou onze website in de gaten, binnenkort plaatsen wij hier opnieuw een lijst met horecazaken die take away voorzien!

 • Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden. 

 • Koffietafels na een uitvaart mogen nog met maximum 40 personen doorgaan.

 • Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten.

 • Er mag geen alcohol meer verkocht worden na 20 uur ’s avonds.

 • Tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends geldt er een nachtklok. Niemand mag zich dan nog op het openbaar domein bevinden, tenzij voor dringende medische verplaatsingen of wanneer je van of naar het werk rijdt.

 • Nauwe contacten worden beperkt tot één extra persoon per huishouden.

 • Thuis mag je nog maximum vier personen uitnodigen. Je behoudt steeds de veilige afstand bij deze mensen. Deze vier mensen blijven gedurende een periode van 2 weken dezelfde.

 • Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

 • Telewerk wordt verplicht voor de functies waar dat mogelijk is. Bij jobs waar telewerken niet kan toegepast worden, moet er maximaal ingezet worden om in de meest veilige omstandigheden te kunnen werken.

 • Activiteiten die niet vallen onder het protocol sport en cultuur, daar wordt de aanwezigheid beperkt tot 40 mensen. In de tussentijd worden de protocollen voor sport en cultuur herbekeken. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

 • Kerstmarkten en rommelmarkten zullen niet meer kunnen, markten mogen wel nog. Drinken en eten ter plaatse wordt verboden op de markt.

Hou het veilig! Meer dan ooit moeten we samen alert blijven en de maatregelen strikt opvolgen!

Politiebesluit gouverneur seizoensarbeid - 14 oktober

Het politiebesluit kun je downloaden in bijlage.

Besluit Vlaams minister van sport Ben Weyts: code oranje voor sport en jeugd

Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Daarom schakelen de sportsector en het jeugdwerk in heel Vlaanderen vanaf woensdag 14 oktober 2020 over naar kleurcode oranje. Een algemene aanpassing van de kleurcode voor onderwijs is voorlopig nog niet aan de orde.

Sport

Vanaf woensdag 14 oktober 2020 schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Voor sporters onder 12 jaar verandert er op dat vlak niets. De kleedkamers en douches sluiten, behalve in zwembaden. De tribunes blijven open, maar enkel voor competitiesporten van -12 jarigen.

De sportkantines zijn open en volgen de richtlijnen van de horeca. Publiek is toegelaten op sportactiviteiten conform de bepalingen daarover in het Ministerieel Besluit en de toepassing van het Covid Event Risk Model (CERM).

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.
De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd.

Meer informatie over de kleurencodes voor sport staan in de bijlage onderaan.

Jeugd

Vanaf 14 oktober 2020 schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje. 

Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken. In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren. Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht. Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.

Bekijk alle richtlijnen voor de kleurcode oranje in het jeugdwerk op de website van De Ambrassade.

Beschermingsmaatregelen - de gouden regels

Het opvolgen van deze regels is belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook en vooral voor het welzijn van anderen. Deze regels zijn noodzakelijk om de tweede golf verder tegen te gaan. We zetten deze regels op een rij.
 1. Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.
 2. Doe zoveel mogelijk activiteiten in open lucht. Buiten is het risico op besmetting veel kleiner. Als dit niet kan, zorg je voor voldoende ventilatie van de ruimte.
 3. Wees extra voorzichtig voor mensen die behoren tot een risicogroep.
 4. Respecteer altijd en overal de afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit je eigen huishouden. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, dan draag je een mondmasker.
Gepubliceerd op vrijdag 23 oktober 2020 0 u.