De afbouwstrategie van de federale overheid

De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 13 mei over het verdere verloop van de exitstrategie.

De nieuwe versoepelingen gelden steeds in combinatie met het handhaven van de sociale afstand van 1,5 meter en de hygiënerichtlijnen. Telewerkt blijft de norm. Ook het verbod op samenscholing is nog steeds van kracht.

De toelating om te mogen wandelen, fietsen of sporten in open lucht met twee andere vaste personen blijft ook behouden. Meer dan ooit staat de persoonlijke verantwoordelijkheidszin van elke inwoner voorop. We zetten even alles helder op een rij wat er verandert op maandag 18 mei.
 

Lessen in de basis- en middelbare school

De lessen in het lager onderwijs en in de middelbare scholen kunnen heropstarten. De leerlingen starten in kleine groepen op. Let op: ook niet alle leerjaren starten op. Er zijn ook strikte veiligheidsvoorschriften van toepassing.

De scholen communiceren de specifieke regels voor hun school zelf naar de ouders en de leerlingen.

Heropstart contactberoepen

De contactberoepen mogen heropstarten. Het gaat om kappers, schoonheidsspecialisten ... De klanten en het personeel moeten verplicht een mondmasker dragen, er moet op afspraak gewerkt worden en tussen de klanten moeten de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden.

Huwelijken en begrafenissen

Vanaf 18 mei 2020 zijn huwelijken en begrafenissen (en crematies) toegestaan met maximum 30 personen, die moeten afstand kunnen houden van elkaar. Ze mogen enkel de officiële of religieuze ceremonie bijwonen en geen receptie of feest achteraf. 

In onze trouwzaal kunnen we de afstand van 1,5 meter niet garanderen voor 30 personen, daarom mogen max. 20 personen aanwezig zijn op het huwelijk.

Sport

Trainingen in open lucht kunnen hervat worden, met maximum 20 personen mits de nodige afstandsregels te respecteren. Een coach of trainer moet daarbij verplicht aanwezig zijn. Sportclubs moeten de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw de deuren mogen openen. Cafetaria’s blijven gesloten.

Let op! De voetbalvelden in onze stad zijn net ingezaaid. Om die reden zijn deze niet toegankelijk.

Cultuur

Musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen en natuur- en dierenparken gaan opnieuw open als ze een online of telefonisch ticketsysteem opzetten. Bezoekers moeten een circulatieplan volgen en afstand houden van elkaar. Restaurants, cafetaria's, attracties en speelpleinen blijven gesloten.

Wij bekijken momenteel de mogelijkheid om de musea te heropenen begin juli. Dit gaat om het Godelievemuseum, Molenmuseum en Wielermuseum.

Markten

De markten mogen opnieuw plaatsvinden, maar met een maximum van 50 kramen. Er mag geen eten of drinken geconsumeerd worden en de bezoekers moeten een circulatieplan volgen. Ook hier moet de nodige afstand tussen alle bezoekers bewaard worden. Marktkramers en personeel moeten een mondmasker dragen, voor klanten worden mondmaskers ‘sterk aanbevolen’. 

De maandag- en boerenmarkt zullen dus opnieuw plaatsvinden vanaf maandag 18 mei. Klik hier voor meer informatie.

Volgende fase in het exitplan

De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni 2020 plaatsvinden. En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen. Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen.

Het gedetailleerde plan voor de geleidelijke afbouw van alles wat sport en cultuur is, zal worden gecommuniceerd zodra er een akkoord over is met de GEES. Hetzelfde geldt voor de geleidelijke hervatting van de toeristische activiteiten en de heropening van restaurants, terrassen en cafés.

De nationale veiligheidsraad zal ook bekijken in welke fase en onder welke voorwaarden we de sociale contacten kunnen uitbreiden, zomerstages en jeugdkampen kunnen laten doorgaan, erediensten kunnen laten hernemen en manifestaties en evenementen van diverse omvang kunnen laten doorgaan.

De nationale veiligheidsraad laat nu al weten dat alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen verboden zijn tot en met 30 juni.

Gepubliceerd op dinsdag 5 mei 2020 17.02 u.