Deur-aan-deur uitreiking van de sport- en cultuurprijzen

De geplande avond met de uitreiking van de sport- en cultuurprijzen op 16 oktober 2020 moest door de coronamaatregelen geannuleerd worden. Gistel heeft daarop beslist dat de prijzen deuren-aan-deur werden uitgereikt bij alle winnaars en genomineerden. Alle genomineerden mochten een oorkonde en een flesje bubbels met versnaperingen in ontvangst nemen. Aan de winnaars, de laureaten dus, werd een gepersonaliseerde trofee overhandigd.

De trofeeën zijn unieke stukken die speciaal voor dit evenement werden ontworpen en vervaardigd door glaskunstenares Sabine Van Eynde. De cultuurlaureaten kregen een kunstwerk met de naam de Hovelingen, de sportlaureaten mochten een soort vaandel in glas op een houten sokkel met de naam Balans in ontvangst nemen.

In september lanceerde het lokaal bestuur de oproep om verdienstelijke sporters, cultuurmensen of vrijwilligers in de kijker te zetten die het mogelijk maken dat sport en cultuur kan beleefd worden. Daarna werden er tien kandidaten voor de sportprijzen en zes kandidaten voor de cultuurprijzen genomineerd.

De winnaars van de cultuurprijzen zijn:

 • Lieven Debrabandere werd gelauwerd als Cultureel Ambassadeur.
 • PAK, met Frank Demarest als drijvende kracht, kreeg de trofee voor Cultuurvereniging.
 • Dries Laveyne werd aangemoedigd om verder te doen door hem de trofee van Jong Talent te overhandigen.
 • Monique Albers was de winnares van de trofee Cultuurpersoonlijkheid.
  Verder werden Etienne Vandenberghe en Freddy Beernaert ook genomineerd voor de categorie Cultuurpersoonlijkheid.

Schepen Ann Bentein en voorzitter van de cultuurraad Filip Debaillie gingen op 19 december bij iedereen op bezoek om hen op een coronaveilige manier te huldigen.
Iedereen was heel dankbaar voor de erkenning en het respect voor onze cultuur in Gistel. Iedereen krijgt een ‘boost’ om zijn werk – soms een levenswerk - verder te zetten.

Bekijk hier de foto's en kom meer te weten over de winnaars en genomineerden

De winnaars van de sportprijzen zijn:

 • Rani Vincke mocht de trofee van Sportvrouw van het jaar in ontvangst nemen.Stien Vanhoutte en Cindy Flameyn waren ook genomineerd voor deze categorie.
 • Laurens Colle werd gelauwerd als Sportman van het jaar.
 • Gestellae Ballet werd in de bloemetjes gezet als Sportvereniging van het jaar.
  Ook Dansschool Pas Partout en Wielervrienden Gistel werden binnen deze categorie genomineerd.
 • Kyara Henckaerts mag terecht trots zijn op haar titel als Sportbelofte van het jaar.
 • Saskia Goetghebeur kreeg de Trofee voor sportverdienste.
  Jan Verheyde was ook genomineerd binnen deze categorie voor al het werk dat hij als vrijwilliger opneemt in sportcomplex ’t Ghistelehof. 

Schepen Dries Depoorter en voorzitter van de sportraad Thomas Verbeke trotseerden storm Bella en gingen op 27 december bij iedereen op bezoek om hen op een coronaveilige manier te huldigen.
Iedereen is gemotiveerd om te blijven sporten, dansen, fietsen, lopen … En is ongeduldig om er in 2021 terug ten volle tegenaan te gaan.

Bekijk hier de foto's en kom meer te weten over de winnaars en genomineerden

De toekomst voor de sportprijzen ziet er bovendien positief uit.
Op dezelfde dag van de uitreiking verbrak de genomineerde Stien Vanhoutte het Belgisch record IJsschaatsen. Op het Nederlands WK Kwalificatietoernooi sprintte ze op de 500m naar een nieuw Belgisch record van 39,357! Dat is bijna twee tienden sneller dan haar vorig record van 39,52, dat ze ook in Heerenveen neerzette.

Gepubliceerd op woensdag 6 januari 2021 16.21 u.