10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Als stad voelen we ons verantwoordelijk voor het welzijn van onze gemeenschap. Daarom organiseren we een belangrijk evenement: de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, die loopt van 1 tot 10 oktober 2023.

Ons doel: mentaal welbevinden’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar maken en het taboe rond psychische problemen doorbreken.

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 2023 heeft als thema: “samen veerKRACHTig”.

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid tellen we af naar 10 oktober, de internationale dag van de geestelijke gezondheid of de ‘World Mental Health Day’. 

We nodigen mensen uit om positief naar zichzelf te kijken, hun kracht te ontdekken en elkaar te versterken. Om zo ‘samen veerKRACHTig’ te zijn. Laat iederéén meekijken, bewegen, beleven en met elkaar verbinden tijdens deze 10-daagse.

We kiezen ervoor om het leven vanuit een positieve bril te bekijken en een lach te toveren op het gezicht van onze inwoners. Om samen even alle zorgen te vergeten.

We willen dit thema in de kijker zetten met verbindende acties die inzetten op kracht, sociale cohesie, ontmoeting, praten met elkaar, taboedoorbreking ...

Deze acties staan op het programma:

Opening van de gelukswandeling, een mooie landelijke wandeling van 5km met enkele doe-opdrachten i.s.m. wijkraad Gistel centrum. Bij terugkomst krijgt elke deelnemer een pannenkoek en een drankje.

Zondag 1 oktober
13.30 tot 14.30 uur

Lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer

Muzikaal startmoment met om 9.30 uur de onthulling van de geluksboom aan het lokaal dienstencentrum de Zonnewijzer.

Maandag 2 oktober
9.30 uur

Lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer

Filmvertoning ’Zeevonk’, met overdag voorstellingen voor de Gistelse scholen en ‘s avonds een voorstelling voor alle inwoners.

Schrijf je hier in

Zeevonk (2023) is een avontuurlijke, poëtische en ontroerende jeugdfilm die zich afspeelt in Oostende. De film vertelt het verhaal van Lena, een jonge tiener die dol is op zeilen en skaten. Haar wereld wordt op zijn kop gezet als ze plots haar vader verliest wanneer zijn vissersboot vergaat op zee. De makers van de film hebben Gistelse roots: Domien Huyghe is de regisseur en zijn zus Wendy werkte aan het scenario en schreef eerder het gelijknamige boek.

Voor de vertoning wordt een inleiding gegeven door de filmmakers.
Na de avondvertoning wordt het boek ‘Zeevonk’ te koop aangeboden.

Dinsdag 3 oktober
19.30 uur
€ 3

Vrijetijdscentrum

Schilderworkshop voor kinderen
Schrijf je hier in

Woensdag 4 oktober
14 tot 16 uur

BKO De Zonnebloem

Toneelvoorstelling 'Geluk op grootmoeders wijze'
Vooraf inschrijven in de Zonnewijzer of via 059 27 06 60

Woensdag 4 oktober
15 uur

WZC Sint-Godelieve

Voorleesmoment voor kinderen van 4 tot 8 jaar

inschrijven voorleesmoment

Woensdag 4 oktober
15 uur

Bibliotheek Ter Elst

De mooiste spreuken worden in de geluksboom opgehangen

Wens je mee te doen? Print hier je blaadje af om aan de geluksboom te hangen.

Prijsuitreiking voor de winnaars van de mooiste spreuk

Dinsdag 10 oktober

Lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer

Doorlopende acties

Wedstrijd: Wees een inspiratie voor anderen. Wie geeft jou toverkrachten? Wat is jouw levensmotto? Laat het ons weten: deponeer je spreuk in de verzamelboxen aan het AC, in de bib, in de BKO, in het vrijetijdscentrum, aan het Sociaal huis of in lokaal dienstencentrum de Zonnewijzer. Wij hangen hem op in onze geluksboom. Wie weet win jij wel een Gistelbon!

Druk hier jouw blaadje af.

Boekenapotheek in bibliotheek Ter Elst rond het thema geestelijke gezondheid.

Gelukswandeling

Druk de gelukswandeling route af of kom ze ophalen in lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer.