Gemeentelijke parkeerkaart voor lokale chauffeurs

Gistel beslist om gratis parkeerkaarten in te voeren voor lokale vrachtwagenchauffeurs in het industrieterrein Konijnenbos. De controles worden uitgevoerd door de lokale politie en dit op basis van het nieuwe goedgekeurde GAS-reglement. De parkeerkaarten zijn van toepassing vanaf 1 februari 2021. Het bestuur kreeg regelmatig klachten en opmerkingen met betrekking tot het lang parkeren van vrachtwagens van niet-Gistelnaars waarvan de bestuurders overnachten en overlast veroorzaken in de buurt.

De gemeentelijke parkeerkaart is er dus enkel voor bestuurders van vrachtwagens die in Gistel wonen. Bij de aanvraag moet het inschrijvingsbewijs toegevoegd worden of een attest van de rechtspersoon (eigenaar/zaakvoerder) waaruit blijkt dat de bestuurder permanent over het voertuig beschikt. Je vraagt het aan via https://www.parkeren.be/gistel/online-bestellen

De zones in het industrieterrein Konijnenbos waar vrachtwagens + 7,5 ton mogen parkeren worden omgevormd naar zones waar een gemeentelijke parkeerkaart noodzakelijk is. Deze specifieke zones hebben ook een beperkt tijdsgebruik:

  • Van maandag tot vrijdag van 19 tot 6 uur;
  • van zaterdag 19 uur tot maandag 6 uur.

Hierdoor kunnen vrachtwagens overdag wel nog kort parkeren en zal dit geen (of weinig) invloed hebben op het economisch gegeven.

Opdat het probleem zich niet zou verplaatsen naar omliggende straten werden ook daar maatregelen genomen. In de Oostendse- en Torhoutsebaan kunnen voertuigen van +7,5 ton niet meer parkeren tussen 20 en 6 uur. Het is niet de bedoeling om het parkeren van vrachtwagens onmogelijk te maken maar wel om het lang parkeren te vermijden. Het lang parkeren moet gebeuren op plaatsen die hiervoor zijn uitgerust en mag geen overlast genereren voor de onmiddellijke buurt.

Gepubliceerd op woensdag 13 januari 2021 15.38 u.