Hovelingen

2-jaarlijkse prijsuitreiking

Zowel in de cultuur-, sport- als erfgoedsector hebben heel wat Gistelnaars de voorbije 2 jaar hun strepen verdiend. Op vrijdag 27 september 2024 worden 10 prijzen uitgedeeld aan de meest verdienstelijke Hovelingen.

Hovelingen

De naam hovelingen wordt al eeuwenlang door onze voorvaderen meegedragen. Een hoveling is iemand die aan het hof verkeert en tot de omgeving van de vorst behoort. Vaak ook als ‘vleier’ bestempeld. De aanzet van Boudewijn met de Ijzeren Arm in de jaren duizend, de aanwezigheid van het Tempelhof op het einde van de 12de eeuw en het vleien met het Grafelijk hof van Vlaanderen in de 13de en 14de eeuw leverde de Gistelnaren de bijnaam ‘hovelingen’ op.

De heren en vrouwen van Gistel zijn vaak schitterende diplomaten en gewiekste grondbezitters, die bij veldslagen meestal aan de verkeerde kan te vinden zijn. In die zin zijn het geboren verliezers, maar soepel als een wis komen ze altijd terug. Enkele heren hadden ook in Gistel een eigen hofhouding met uitgebreide staf. Die stafleden durven al eens het hoge woord voeren in afwezigheid van de heer en werden als buitenstaanders en buren als “dikke nekken” beschouwd.

Beeldjes

De ‘Hoveling’ werd sinds 1992 in een door Edgard Fonteyne gebeeldhouwd figuur met Bourgondische klederdracht uitgereikt als sport- en cultuurprijs. In 2006 raakten de kunstwerken van afgebeelde hovelingen uitgeput en werd een bronzen beeld van Jan Vansevenant uitgekozen als prijs voor de winnaars van de cultuurprijs en de prijs van de sportverdienste. Dit jaar worden 10 beelden, gebeeldhouwd door Lieven Debrabandere, uitgereikt aan de laureaten van de cultuur-, sport- en erfgoedprijzen. Kortweg ‘Hovelingen’.

Categorieën

Sportman: individuele mannelijke sporter ouder dan 18 jaar op het moment van de prestatie

Sportvrouw: individuele vrouwelijke sporter ouder dan 18 jaar op het moment van de prestatie

Sportploeg: club/ploeg erkend door de sportraad 

Sportbelofte: individuele sporter of ploeg jonger dan 18 jaar op het moment van de prestatie

Trofee voor sportverdienste: een persoon of collectief die zich gedurende meerdere jaren op sportief of extra sportieve wijze dienstbaar heeft gemaakt (kan bijvoorbeeld ook voor inzet als vrijwilliger)

Persoon van de cultuur: individu met woonplaats in Gistel die zich op bijzondere wijze ingezet heeft voor één of meerdere van de actiegebieden die vooropgesteld zijn in het cultuurdecreet

Culturele vereniging: vereniging met vestiging in Gistel die zich op bijzondere wijze ingezet heeft voor één of meerdere van de actiegebieden die vooropgesteld zijn in het cultuurdecreet

Jongere van de cultuur: individu (tot en bij de 30 jaar) met woonplaats in Gistel die zich op bijzondere wijze ingezet heeft voor één of meerdere van de actiegebieden die vooropgesteld zijn in het cultuurdecreet

Cultureel ambassadeur: een persoon of collectief die zich gedurende meerdere jaren op cultureel of extra culturele wijze dienstbaar heeft gemaakt (kan bijvoorbeeld ook voor inzet als vrijwilliger).

Erfgoedprijs: Een persoon, een vereniging, een instelling of een project die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op vlak van cultureel erfgoed of onroerend erfgoed in Gistel.

Nominaties

Wil jij iemand nomineren? Dat kan vanaf 21 juni tot 23 augustus via onderstaand formulier!

Tickets

Benieuwd naar de winnaars? Vanaf september kun je een gratis ticket bemachtigen via het ticketplatform