Ik zomer West-Vlaams in Gistel

Deze zomer wordt voor heel wat Vlamingen een staycation. De voorbije maanden hebben heel wat fietsers en wandelaars door de coronamaatregelen hun eigen dorp/gemeente en omgeving al beter leren kennen. Nu kun je onze stad nog beter leren kennen via de gloednieuwe toeristische brochure en het project ‘Ik zomer West-Vlaams’.

Bekijk hier de toeristische brochure

Het programma van ‘Ik zomer West-Vlaams’ vind je hieronder terug en gaat van start op woensdag 15 juli.

Alle nodige documenten bevinden zich in bijlage.

1. Openluchtfilms - AFGELAST

AFGELAST

2. Uitreiking Sport- en Cultuurprijzen

Op 16 oktober vindt de uitreiking van de sport- en cultuurprijzen plaats in vrijetijdscentrum Zomerloos.

De Blik Dooze Band brengt een mix van volkse muziek, popcover en eigen teksten op een ludieke manier met de nodige frivoliteiten.

Deelname is gratis. Reservatie noodzakelijk vanaf 15 september.

3. Smul-ontdek-wandeling

De uitgestippelde wandeling leid je langs de talrijke winkels, cafeetjes en restaurants in het centrum van Gistel. Ondertussen snuif je ook een vleugje erfgoed op in de vorm van mooie historische gebouwen en overzichtsfoto’s.

De wandeling van 5 km is voor iedereen toegankelijk. Kids krijgen een tekening om in te kleuren.

Je betaalt € 15/gezin en krijgt hiervoor een Gistelbon van € 15 die je besteedt bij de plaatselijke handelaars gelegen langs de wandeling. Bij het inleveren van de lege Gistelbon op het einde van de wandeling, krijg je nog een lokaal biertje (Ghistelnoare).

Maandelijks wordt onder de deelnemers een Gistelbon van € 25 verloot.
Maandelijks wordt ook een snoeptaart t.w.v. € 30 aan diegene met de mooiste tekening gegeven.

Praktisch

Vanaf 15 juli: afspraak maken met Lies Halewyck via 059 27 02 09 in de voormiddag – daarna ophalen in Sociaal Huis Bruidstraat 1 Gistel.

Vanaf 3 augustus afhalen in vrijetijdscentrum Zomerloos (Sportstraat 1) tijdens de openingsuren: ma–vrij: 13.30 – 20 uur / zaterdag en zondag: 9 – 12 uur

De ouders (of de handelaar) kunnen de afgewerkte kleurplaat binnenbrengen in het administratief centrum of Sociaal Huis.

Deze activiteit loopt tot 31 oktober 2020.

4. Zoektochten met en voor kids

Disneyzoektocht

De hele zomer lang kunnen speurneuzen tussen 6 en 12 jaar allerhande opdrachten uitvoeren in het teken van de Disneyfilms en –boeken: een zomerzoektocht op een andere, maar veilige manier via de buitenramen van de bib!

Deelnemen is gratis en kan tot en met 31 augustus.

Wie deelneemt, ontvangt een kleine verrassing!

Deelnameformulier kun je afhalen in de bib of online: www.gistel.bibliotheek.be

De bib is gesloten van 11 juli t.e.m. 21 juli.

Klik hier voor meer info

KrisKrasRoute

Speciaal voor families met kids tussen 10 en 14 jaar is er KrisKrasFietszoektocht! Dit is een keitoffe QR-zoektocht in de omgeving van Gistel.

Klik hier voor alle info

De brochure die je op weg zet, kun je afhalen in vrijetijdscentrum Zomerloos (Sportstraat 1) tijdens de openingsuren of kun je binnenkort downloaden via www.gistel.be/toerisme.

Vrijetijdscentrum Zomerloos is gesloten van 20 juli t.e.m. 2 augustus.

5. Uitlenen van grote buitenspelen en volksspelen

De inwoners van Gistel kunnen gratis reuzenspelen en volksspelen ontlenen.

De ontlening gebeurt aan de hand van het aanvraagformulier dat ter beschikking ligt in bibliotheek Ter Elst en vrijetijdscentrum Zomerloos of hieronder te downloaden is.

Reuzenspelen in bibliotheek Ter Elst – vanaf 22 juli : Viking Kubb, Minigolf-set Speelmat: Mens erger je niet, Reuzen-jenga (waggeltoren), Reuzen-mikado, Croquet, Kegel-set, Boccia-spel (petanque), Reuzen-4 op een rij, Reuzen-domino

Volksspelen in vrijetijdscentrum Zomerloos – vanaf 3 augustus: tafelkegelbaan, loopklossen, tolspel, kegelspel, gaaibol, ring steken, Trou madame.

Activiteit loopt tot 31 oktober 2020. 

6. Zomerleesactie: Bestemming: bib!

 Kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar kunnen bij de bibliotheek een reispas afhalen met zes leestrips, waar telkens een genre bij hoort: historische boeken, dierenverhalen, strips ... Voor elk gelezen boek krijg je een stempel in je reispaspoort. Als je zes stempels verzameld hebt, lever je de reispas in bij de bib, krijg je een passende attentie en maak je kans op mooie prijzen!

De activiteit loopt tot 31 augustus en is gratis.

De bib is gesloten van 11 juli t.e.m. 21 juli.

Klik hier voor meer info

7. Wandelen en fietsen in Gistel en omgeving

Al fietsend kun je genieten van rust, weidse vergezichten in ons vlakke polderlandschap en de omgeving richting Kust – Brugse Ommeland en de Westhoek.

Er worden verschillende wandelingen en fietstochten ontwikkeld of geüpdatet.

  • Vanaf 15 juli presenteert toerisme Gistel ook een nieuwe kunstfietsroute die je gidst langs de vier kunstgalerijen die onze stad rijk is en die in het centrum een aantal mooie kunstwerken in beeld brengt.
    De route zul je kunnen downloaden op de website of afhalen in vrijetijdscentrum Zomerloos.
  • Vanaf 3 augustus zullen de geüpdatete historische wandelingen vanuit de verschillende deelgemeenten beschikbaar zijn. Die kun je gratis ophalen in vrijetijdscentrum Zomerloos.

8. Wandelingen voor iedereen in het centrum van Gistel

Zitbankenroute – 5 km – in twee lussen

Je bent niet meer zo fit en je wil toch nog wat wandelen? Probeer eens onze zitbankenroute. Op deze wandeling vind je om de ca. 500 meter een zitbank waar je even kunt uitblazen. En je vertrekt op gelijk welk punt van de wandeling. Het is de bedoeling om aan iedere zitbank op het parcours een bewegingsoefening te koppelen en er zo een echte belevingsroute van te maken. Zo kan je ook jouw vrienden en familie uitdagen om met jou mee te gaan en te bewegen. Beslist ook heel leuk met (klein)kinderen.

Wandelroute in het centrum – 7 km – in twee lussen

Deze route start en eindigt aan de Oostmolensite en passeert langs heel wat gekende en minder gekende historische plaatsen of plaatsen met een verhaal in Gistel. Er is een omschrijving van de belangrijkste trekpleisters.

Beide wandelingen kunnen vanaf 15 juli afgehaald worden in LDC De Zonnewijzer (Bruidstraat 9) tijdens de openingsuren of zijn hieronder te downloaden. Deze wandelingen zullen vanaf 1 augustus bewegwijzerd zijn.

Wat staat er nog op de planning in het kader van ‘Ik zomer West-Vlaams’?

  • Gratis bewegingsoefeningen
  • Picknick in ‘Torp

Hierover later meer!

Gepubliceerd op woensdag 8 juli 2020 15.50 u.