Elektrisch rijden heeft voordelen voor de luchtkwaliteit en het klimaat: ze stoten geen CO2 en vrijwel geen fijn stof uit. Elektrische voertuigen duiken dan ook steeds meer op in het straatbeeld. In Gistel zijn er verschillende publieke laadpalen en dat aantal zal de komende jaren toenemen. Hieronder kan je een kaart raadplegen met alle locaties, klik op 'laadpalen auto' en 'laadpunten voor elektrische voertuigen'.
1. Info voor inwoners
Wie kan gebruik maken van publieke laadpalen?
De publieke laadinfrastructuur is in principe voor iedereen toegankelijk. Een laadsessie kun je activeren met een laadpas of smartphone en bijhorende app. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen.
Hoe wordt bepaald waar er laadpalen komen?
Publieke laadpalen worden geplaatst volgens drie principes:
- Paal volgt wagen-principe: als inwoner kan je een laadpaal op publiek domein aanvragen als er geen paal beschikbaar is in je buurt.
- Paal volgt paal-principe: als een laadpaal zeer veel gebruikt wordt, komt er automatisch één bij, zo dicht mogelijk bij de bestaande laadpaal.
- Strategische locaties: het lokaal bestuur maakte een overzicht van strategische locaties waar er in de toekomst laadpalen zouden moeten komen. Het gaat voornamelijk om parkings en bepaalde centrumlocaties met weinig private oplaadmogelijkheden.
Hoe vraag ik een publieke laadpaal aan?
Als burger, onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf kun je een publieke laadpaal aanvragen op het openbaar domein. Een publieke laadpaal aanvragen gebeurt via de Vlaamse overheid.
Om een publieke laadpaal in je buurt aan te vragen, moet je voldoen aan drie voorwaarden:
- Je hebt een (volledig) elektrisch voertuig in bezit
- je hebt geen parkeermogelijkheden op eigen terrein
- er is geen publiek laadpunt binnen 250 m wandelafstand van je woning
Eerst wordt bekeken of jouw aanvraag aan alle voorwaarden voldoet. Als dat het geval is, zal Total Energies in overleg met stad Gistel nagaan waar er een geschikte locatie is. Zo moet er voldoende ruimte zijn om te parkeren en moet netaansluiting mogelijk zijn.
Wie plaatst de publieke laadpalen?
De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein wordt door de Vlaamse overheid georganiseerd via een concessie. Momenteel plaatst Total Energies de publieke laadpalen in Gistel.
Waar kan ik mijn auto opladen?
Overzicht van publieke laadpalen in Vlaanderen
Kan ik een laadpunt voor mijn elektrische wagen reserveren?
Neen. Publieke laadpalen bieden geen garantie op een vrij laadpunt. Soms moet je dus op zoek naar een ander vrij laadpunt in de buurt, moet je even wachten tot het publiek laadpunt vrijkomt of gebruik maken van private laadpunten. Via de meeste apps kan je nagaan of een publiek laadpunt al dan niet bezet is.
Mag ik thuis laden door een laadkabel over het voetpad te leggen?
Je mag enkel thuis laden op voorwaarde dat zowel het laadpunt als je auto op privédomein staan. Je mag dus niet op straat parkeren en opladen aan een laadpunt bij je thuis.
Laadkabels over het voetpad, het fietspad of de openbare weg zijn volgens de Wegcode niet toegelaten.
Dit om gevaarlijke situaties en struikelgevaar voor voetgangers te vermijden. Ook laadmatten, laadsleuven of laadarmen op hoogte zijn niet toegelaten. Ze brengen allemaal hinder met zich mee voor minder mobiele mensen. Stad Gistel wil ook voorkomen dat bewoners een publieke parkeerplaats voor hun deur als een privé-eigendom gaan zien.
Wat als ik thuis wil opladen en geen eigen oprit of garage heb?
Dan kan je kosteloos een laadpaal op openbaar domein aanvragen op voorwaarde dat er nog geen publieke laadpaal aanwezig is op max. 250m wandelafstand van je woonst. Laadkabels over het voetpad zijn niet toegelaten.
Wat zijn de parkeerregels bij laadpalen?
Parkeerplaatsen bij elektrische laadpalen zijn enkel voor elektrische voertuigen tijdens het opladen. Parkeer hier alleen wanneer je daadwerkelijk aan het laden bent. Het voertuig moet verplicht aan de laadpaal gekoppeld zijn en het parkeren is beperkt tot de duurtijd van het opladen.
Wees solidair met andere e-rijders en blijf niet langer dan nodig op een voorbehouden parkeerplaats staan zodat ook andere bestuurders hun wagen kunnen opladen.
Wat bij een defect van een laadpunt?
Neem contact op met de laadpaalexploitant. Contactgegevens van de operator staan vermeld op de laadpalen.
2. Ondernemingen
Vanaf 2025 Vlaamse verplichting om laadpunten te installeren op parkeerterreinen met 20 of meer plaatsen
Welke verplichtingen gelden er voor parkeerterreinen van gebouwen?
Sinds 11 maart 2021 gelden er regels voor de installatie van oplaadpunten op parkeerterreinen van gebouwen. Deze verplichtingen zijn van kracht voor nieuwbouwprojecten en ingrijpende renovaties waarvoor vanaf 11 maart 2021 een omgevingsvergunning wordt aangevraagd.
Vanaf 1 januari 2025 worden deze regels verder uitgebreid naar bestaande gebouwen met parkeerterreinen. Als uw bedrijf in Vlaanderen een parkeerterrein heeft met 20 of meer plaatsen, bent u verplicht om minimaal 2 laadpunten te installeren.
Overzicht regelgeving laadpunten parkings
Wie controleert de verplichtingen?
Het gaat om Vlaamse wetgeving die een omzetting is van een Europese Richtlijn. De handhaving van de verplichting gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Wanneer wordt vastgesteld dat niet aan de verplichtingen is voldaan, kan het VEKA een administratieve geldboete opleggen van:
- € 2.000 per ontbrekend oplaadpunt voor elektrische voertuigen
- € 1.000 per parkeerplaats wanneer niet werd voorzien in infrastructuur voor leidingen om de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in een later stadium mogelijk te maken
Wat als mijn onderneming ook vestigingen heeft buiten Gistel?
In Vlaanderen, Brussel en Wallonië verschillen de verplichtingen voor het installeren van laadinfrastructuur op parkeerterreinen van gebouwen, naargelang de grootte en de te installeren laadpunten. Wel is het zo dat in elk Gewest de verplichtingen voor bestaande gebouwen ingaan vanaf 2025.
Zijn laadpalen fiscaal aftrekbaar voor ondernemingen?
Voor ondernemingen geldt een belastingvermindering voor de plaatsing en aankoop van laadpalen.
- Tot en met 2029 blijven de kosten voor het plaatsen van laadpalen voor 100% fiscaal aftrekbaar
- Vanaf 2030 bedraagt de fiscale aftrek voor laadpalen 75%
Bovendien zijn ook de elektriciteitskosten en de aanschaf van elektrische bedrijfswagens fiscaal voordelig.
Overzicht fiscaal gunstige btw-regelgeving
Kan ik als onderneming subsidies krijgen voor de installatie van private laadpalen?
Momenteel zijn er geen openstaande subsidieoproepen. Houd de website van het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in de gaten om op de hoogte te blijven of schrijf je in op de Nieuwsbrief Subsidiedatabank van de Vlaamse overheid.