Maai mei niet

Ook Gistel doet in mei niets voor de natuur!

Dit jaar neemt onze stad deel aan de campagne Maai Mei Niet. Een maand lang geven we extra aandacht aan ons groenbeheer door, waar de omgeving het toelaat, ons gras niet te maaien. Hoezo? Door anders te maaien, krijgen we meer bloemen en dus ook meer bestuivers in onze tuinen, zoals hommels, bijen en vlinders. Via deze weg hopen we op een bloemrijk resultaat waar ook onze bewoners van zullen kunnen meegenieten. Tegelijk zorgt minder maaien voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat onze groenpercelen beter wapent tegen de klimaatverandering. Of hoe je met een kleinschalige ingreep de natuur een handje helpt!

In 2021 was deze grootse campagne alvast een groot succes in België. Zo kregen dankzij de deelname van burgers, lokale overheden en bedrijven maar liefst 5 miljoen(!) bijen dagelijks eten. En dat zonder iets te doen!

Klik hier voor meer info over het project!

Tel vervolgens tussen 27 mei en 2 juni het aantal bloemen op één vierkante meter ongemaaid gras. Geef je resultaten in op maaimeiniet.be en ontdek zo de nectarscore van je tuin. Weinig of geen bloemen gevonden in je tuin? Geef ook dan zeker je resultaat door. Op maaimeiniet.be vind je trouwens foto’s en een beschrijving van alle bloemen.

Het bloemenformulier kun je hieronder downloaden.

Gepubliceerd op vrijdag 29 april 2022 10.56 u.