Mondmaskers federale overheid

Op maandag 4 mei startte de afbouwstrategie. Hierbij spelen mondmaskers een belangrijke rol. Wanneer je de afstand van 1,5 m niet kan garanderen, wordt het gebruik van een mondmasker aangeraden.

De bedeling van de stoffen mondmaskers (voor alle inwoners boven de 12 jaar) aangeboden door stad Gistel vond plaats in het weekend van 16 en 17 mei. Wij waren daarbij één van eerste gemeenten in West-Vlaanderen die mondmaskers ter beschikking stelde aan zijn bevolking.

Mondmaskers en filters federale overheid

Maandag 15 juni start de bedeling van de stoffen mondmaskers van de federale overheid via de apothekers. Concrete informatie vind je op de officiële website rond het coronavirus of op de affiche hiernaast.

De stoffen mondmaskers aangekocht door Defensie werken autonoom. Je hoeft er dus geen filters in te steken. Deze zijn conform de NBN-norm, zowel qua filtercapaciteit als ademhalingsweerstand.

Elke inwoner, ongeacht zijn leeftijd, krijgt een stoffen mondmasker. Toch een opmerking: het masker mag enkel worden gebruikt door kinderen ouder dan 3 jaar wegens verstikkingsgevaar.

De filters aangekocht door het Kabinet Geens zijn bedoeld om in combinatie met de handgemaakte mondmaskers gebruikt te worden.

Zelfgemaakte of comfort mondmaskers maak je zelf volgens verschillende patronen die je op websites (vb. https://maakjemondmasker.be/) en sociale media terugvindt (handleiding ook in bijlage). Deze maskers worden niet getest of genormeerd aangezien hun kwaliteit afhankelijk is van het gebruikte textiel.

Daarom besloot de overheid om twee filters per inwoner (ouder dan 12 jaar) te verdelen via de gemeenten. Deze filters worden in Gistel ook bedeeld door de apothekers. Je kunt ze daarna in je zelfgemaakte masker steken (dus ook in de maskers die jullie reeds ontvingen van stad Gistel). Je draagt het masker om anderen te beschermen.

Bekijk hier een filmpje over het gebruik van filters

Mondmaskers stad Gistel

Hieronder nog wat conrete informatie over de mondmaskers die jullie al ontvingen van ons:

Wij verdeelden drie verschillende soorten mondmaskers:

  • Aangekochte maskers / adolescenten (12 - 16 jaar): kleur groen
  • Aangekochte maskers / volwassenen (16 +): kleur bruin (zie foto hiernaast)
  • Zelfgemaakte maskers / volwassenen (16 +): kleur blauw of roze (zie foto hiernaast)

Pas op: in de pakketjes zitten ook kaartjes met een gebruiksaanwijzing. De gebruiksaanwijzing voor de zelfgemaakte maskers verschilt van die voor de aangekochte maskers. U kunt de gebruiksaanwijzingen vinden in de bijlage.

Hier kunt u ook nuttige filmpjes bekijken over het gebruik en de reiniging van mondmaskers!

Gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2020 11.30 u.