Nieuwe GFT-afvalophaling

Organische restjes zoals groenteafval, papieren koffiefilters, broodresten… tot voor kort kwam dit afval in de restafvalzak terecht. Wist je dat al deze organische restjes samen tot wel 35% van je restafvalzak kunnen innemen? Vanaf 1 april 2024 niet meer want dan verwelkomen we de nieuwe GF(t)-zak!

GF(t)-afval bestaat uit groente-, fruit-, keuken- en in beperkte hoeveelheden klein tuinafval. Deze afvalstroom apart inzamelen heeft meer dan één voordeel.

Eenvoudiger

Organische restjes die niet vloeibaar, niet behandeld met chemische producten en ook geen mix zijn van twee stromen (bijvoorbeeld koffiepads en theezakjes bestaan uit organisch materiaal en plastic) horen thuis bij het GF(t)-afval. Enkel wat kan verwerkt worden tot natuurlijke en duurzame compost hoort thuis in de GF(t)-zak. De gedetailleerde sorteerwijzer helpt je op weg.

Goedkoper

Sorteren moet beloond worden. Daarom betaal je voor de gele GF(t)-zak minder dan voor de grijze zak. Voor een zak met een volume van 30 liter betaal je € 0,50. Een grijze restafvalzak van hetzelfde volume kost € 0,70.

Duurzamer

Het GF(t)-afval wordt samen met de gele zak verwerkt in een composteerinstallatie. Het eindproduct is compost dat als grondverbeteraar kan dienen. Als je GF(t)-afval in een grijze zak aanbiedt, komt het in de verbrandingsoven terecht. Door GF(t) aan te bieden in de gele zak leef je een stuk duurzamer.

Voldoen aan wettelijke verplichting

In uitvoering van de Europese en Vlaamse milieuwetgeving is het in Gistel vanaf 1 april 2024 verboden om GF(t)-afval aan te bieden in de grijze restafvalzak. Dit geldt zowel voor gezinnen als voor bedrijven.

De gele GF(t)-zakken in een formaat van 30 liter worden wekelijks opgehaald op vrijdag, samen met het PMD & PK. Wie thuis composteert en zelf z’n groente-, fruit- en tuinafval verwerkt, kan hiermee doorgaan.

Enkele tips

De nieuwe GF(t)-zakken zijn zo ontworpen dat ze voldoende sterk zijn om maximaal 10 kg te dragen. Doordat ze biologisch afbreekbaar zijn, is de houdbaarheid niet eindeloos. Hou hier rekening mee tijdens de aankoop om geen te grote hoeveelheden in te slaan.

De datum vermeld op de zak is de productiedatum, niet de houdbaarheidsdatum! De houdbaarheidsdatum is 1 jaar na de productiedatum.

Door het volgen van onderstaande tips kan het alvast niet foutlopen:

Bewaar na aankoop je rol GF(t)-zakken altijd op een droge plaats. Vermijd de aanraking met vocht of vochtige lucht. Gebruik bij voorkeur een GF(t)-afvalbakje met ventilatiegaatjes.

Vóór je begint te vullen leg je een stukje krant onderaan in de GF(t)-zak om het overtollige vocht op te vangen.

Laat koffiegruis goed uitlekken voor je ze in de GF(t)-zak gooit. Zo vermijd je extra vocht.

Leg een takje klimop of lavendel rond de zak, maden en fruitvliegjes houden daar niet van. Ook een oude boterham met azijn kan fruitvliegjes op een afstand houden. 

Bied je GF(t)-zak (zeker in de zomer) regelmatig aan, ook als de zak nog niet helemaal vol is.

Zet je zak niet op gras of andere natuurlijke zachte ondergrond. Deze ondergrond versnelt de afbraak van de zak.

Meer info

Verdeelpunten

  • - Containerpark Rochesterlaan 20, Gistel
  • - Onthaal administratief centrum Heyvaertlaan 18, Gistel
  • - Carrefour Nieuwpoortsesteenweg 31, Gistel
  • - Okay Brugsebaan 55, Gistel
  • - Isi Mini Market Markt 7, Gistel
  • - All-In Center Mia Provincieweg 92, Moere
  • - Kruideniertje Nancy Leegstraat 1, Zevekote
  • - New Wellington Dorpsstraat 105, Snaaskerke