Brexit en de rijbewijzen

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uiteen gaan op 30 maart heeft dit gevolgen voor de rijbewijzen van het Verenigd Koninkrijk. Hieronder delen we mee wat er moet gebeuren in het geval van een harde brexit of een brexit met uittredingsakkoord.

Brexit zonder uittredingsakkoord?

In dit geval wordt het Verenigd Koninkrijk een “derde land” zoals andere landen buiten de Europese Unie zonder een specifiek akkoord met België betreffende het wegverkeer.

De houder van een rijbewijs van het Verenigd Koninkrijk kan vóór 29 maart naar zijn of haar gemeente gaan om zijn/ haar rijbewijs te laten omwisselen naar een Belgisch rijbewijs via eenvoudige procedure.

Brexit met uittredingsakkoord?

Als het parlement van het Verenigd Koninkrijk de definitieve terugtrekking nog goedkeurt vóór 29 maart, komt er een overgangsperiode tot 31 december 2020 om het rijbewijs om te wisselen naar een Belgisch rijbewijs via eenvoudige procedure.

Burgers die hun rijbewijs van het Verenigd Koninkrijk willen behouden, zullen na deze data een Belgisch rijbewijs kunnen verkrijgen op voorwaarde dat ze een theorie- en praktijkexamen afleggen, met vrijstelling van proeftijd.

Gepubliceerd op maandag 11 maart 2019 10.30 u.