Alle informatie over het boostervaccin

Wanneer krijg ik mijn uitnodiging?

De boostervaccinatie voor prioritaire groepen loopt al volop. Deze groepen worden nog zoveel mogelijk in 2021 extra gevaccineerd. Op zaterdag 29 november keurde de Interministeriële Conferentie Volkgezondheid het plan voor een veralgemeende boostervaccinatie voor de brede bevolking goed.

De volgorde van uitnodigen wordt bepaald in functie van dalende leeftijd en de tijdsduur sinds het vorige vaccin. De tijd tussen de basisvaccinatie met Janssen (één prik) en de boostervaccinatie is minstens twee maanden, voor AstraZeneca (twee prikken) is dit minstens vier maanden. Bij wie gevaccineerd werd met een Pfizer- of Moderna-vaccin geldt een tussentijd van minstens zes maanden. 

De doelstelling is tegen ten laatste maart 2022 iedereen die binnen de voorwaarden valt, de kans te geven een boostervaccin te krijgen. De vaccinatiecentra blijven daarvoor langer open. Voor deze boostercampagne zullen voldoende vaccins en materiaal beschikbaar zijn. 

Meer informatie staat op de website van Zorg en Gezondheid

Schrijf je in op de Qvax reservelijst

Vanaf donderdag 2 december kun je je op de reservelijst Qvax zetten voor je coronaboosterprik.
Maar wat was die Qvax-lijst ook alweer, word je zo écht sneller gevaccineerd en moet je geen rekeninghouden met de tijd tussen je laatste prik en de booster?

Wat was de Qvax-lijst ook alweer?

Het is de centrale elektronische reservelijst voor COVID-19-vaccins in een vaccinatiecentrum in jouw buurt. Bij je inschrijving kan je aangeven op welk moment je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen.
Je vult een aantal gegevens in: naam, rijksregisternummer, e-mail en telefoonnummer. Je duidt aan op welke momenten je de komende week of weken beschikbaar bent om snel naar het vaccinatiecentrum te gaan.
Je engageert je dat je die kalender up-to-date houdt en daadwerkelijk beschikbaar bent op die momenten. Wanneer het vaccinatiecentrum op een bepaalde dag dan vaccins over heeft, kan het je oproepen met een mail of een sms.
Ook wanneer er vrijgekomen afspraken zijn, kunnen die worden opgevuld met mensen van op de Qvax-lijst. De naam Qvax komt van Quick Vaccination.

De tijd tussen de laatste prik en de boosterprik is belangrijk. Kan ik mij via Qvax inschrijven voor een ‘vroegere’ datum dan de verplichte tussenperiode?

Je zal je via het Qvax-systeem op een té vroege datum kunnen inschrijven, maar je zal dan wel niet worden opgeroepen zolang de tussenperiode niet voorbij is.

Hoe werkt QVAX?

  1. Surf naar http://www.qvax.be/. Opgelet: heb je al een uitnodiging ontvangen? Schrijf je dan niet in op de reservelijst, maar bevestig of wijzig de afspraken op jouw uitnodiging. 
  2. Duid aan op welke dagen en uren je beschikbaar bent om snel naar het vaccinatiecentrum te komen. Je engageert je dat je daadwerkelijk beschikbaar bent op die momenten.
  3. Je wordt opgeroepen via sms en/of e-mail. Bevestig de afspraak snel en ga dan pas naar het vaccinatiecentrum. Als je niet op tijd reageert, heb je jouw kans gemist en wordt de volgende persoon op de reservelijst opgeroepen. Jouw inschrijving op de reservelijst vervalt dan.

Pas op voor phishing mails!

Er doen momenteel valse e-mails de ronde over de boosterprik.

Er zijn phishingmails in omloop met valse uitnodigingen voor de COVID-19 vaccinatie. Wanneer je gevraagd wordt om je afspraak te bevestigen, word je doorverwezen naar een link waar je moet inloggen/bevestigen met je bankgegevens. Ga hier zeker NIET op in! De valse mails worden onder andere verstuurd vanuit volgende e-mailadressen:
Goed om weten: je echte e-mailuitnodiging komt van cov19-vaccin@doclr.be en krijg je niet alleen via e-mail, maar ook per post en in je burgerprofiel.
Stuur frauduleuze berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be.
Blijf steeds op de hoogte en download de Safeonweb app.

Meer weten over de werking van ons vaccinatiecentrum?

Gepubliceerd op vrijdag 3 december 2021 11 u.