Opening toeristisch seizoen

Gistel wandelt en fietst de zomer in met de kunstwandeling in Snaaskerke en de fietstocht ‘Door de tijd’. Er is ook een nieuwe datum geprikt voor de Godelieveprocessie, die na 2 jaar opnieuw zal uitgaan op zondag 10 juli om 16 uur. Het toeristisch seizoen werd feestelijk ingezet aan de lokalen van de heemkring Gestella, samen met de betrokkenen van het Godelievemuseum, het wielermuseum en de Oostmolen. De toeristische spelers openen terug hun deuren voor het publiek. De openingsuren zijn hier te raadplegen.

Fietsen

Fietstocht Door de tijd

Heemkring Gestella gaf onlangs een verjaardagskalender uit die versierd is met twaalf aquarellen van Germain Bonte. De tekeningen verwijzen naar locaties die er nu volledig anders uitzien dan pakweg 70 jaar geleden.

Onder begeleiding van een gids organiseert Gestella, met medewerking van de dienst toerisme, drie rustige fietstochten die leiden langs deze plaatsen vol mooie herinneringen. Op elke plaats wordt even haltgehouden om wat duiding te geven. De tocht is 30 km lang en duurt ongeveer 3 uur.

  • Wanneer: zondag 24 april, 22 mei en 19 juni
  • Prijs: gratis
  • Afspraak: om 13.45 uur aan de Oostmolensite, Warandestraat 29
  • Vooraf inschrijven (via toerisme@gistel.be) is verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt.

In het najaar volgen nog drie fietsroutes.

Fietszoektocht Houtig Erfgoed

1 juli tot en met 30 september

In de zomermaanden vindt een fietszoektocht plaats rond het thema Houtig Erfgoed voor zowel volwassenen als kinderen. Spel en plezier staan hierbij voorop. Door de fietszoektocht thematisch te benaderen, trachten we ook de geschiedenis van Gistel te belichten en mooie plekjes onder de aandacht te brengen.

De tocht voor volwassenen brengt de deelnemers naar de vier deelgemeenten van Gistel. Ongeveer 20 punten zijn in de tocht verwerkt. De tocht voor kinderen vindt plaats in het stadscentrum van Gistel.

Alle punten hebben iets te maken met houtig erfgoed, nu of in het verleden. Ieder punt waar we stoppen, brengt iets bij over het object of de site in kwestie. Dit gebeurt op een heel laagdrempelige manier. Voorkennis is niet vereist. De winnaar van de zoektocht krijgt een prijs.

De zoektocht wordt uitgewerkt in samenwerking met Polderrand en de erfgoedcel.

Nieuwe bewegwijzerde fietsroute tussen Gistel en Middelkerke

De dienst toerisme is samen met Westtoer druk in de weer om een nieuwe bewegwijzerde fietsroute tussen Gistel en Middelkerke te creëren.

Wandelen

Kunstwandeling Snaaskerke

9 april tot 31 juli

In Snaaskerke kun je vanaf 9 april een kunstwandeling maken. Negen kunstenaars stellen hun werken tentoon op 50 plaatsen in het dorp. Aan de hand van een praktisch kaartje kun je de werken in de voortuinen en achter de ramen gaan bewonderen.

Deze wandeling is een initiatief van Erwin David met ondersteuning van de cultuurdienst.

  • Start: Dorpsstraat 91, Snaaskerke
  • Afstand: ongeveer 6 km
  • Deelnamekaartjes zijn te verkrijgen bij Erwin David en de balie van vrijetijdscentrum Zomerloos
  • Info: Erwin David – 0498 23 71 59 - erwindavid@telenet.be

Bijenwandeling Snaaskerke

Tegen de zomer komt er in de deelgemeente nog een nieuwe bijenwandeling bij i.s.m. de milieudienst en de bijenbrouwers.

Godelieveprocessie

10 juli 2022 om 16 uur

Centrum Gistel

Naast het weer en de beide wereldoorlogen is nu ook gebleken dat de coronapandemie een van de factoren is die een normale editie van de Gistelse Godelieveprocessie in de weg kan staan. Ook de herdenking aan de 950ste verjaardag van Godelieve’s marteldood kon niet gevierd worden.

Het inrichtende comité prikte in overleg met het stads- en kerkbestuur een nieuwe datum. Naar jaarlijkse gewoonte zal het levensverhaal van Godelieve door de straten van Gistel uitgebeeld worden op de tweede zondag van juli, namelijk 10 juli.

Na bijna 3 jaar, met tussenin een alternatieve Godelieve Kronenroute, gaan eindelijk weer 1000 figuranten het beste van zichzelf kunnen geven om de traditie in ere te houden.

De Godelieveprocessie beeldt in 18 groepen elke fase uit Godelieves leven uit. Het spiegelt haar levenshouding en is een voorbeeld voor heel herkenbare problemen die ook vandaag nog bestaan. Armoede, verdrukking, kansarmoede en vrouwenrechten zijn rechten waar Godelieve voor vocht. Ze zorgen zelfs vandaag nog altijd voor onrecht.

In het licht daarvan, volgt na de processie een heus volksfeest waar iedereen op uitgenodigd wordt om samen met de processiegangers te klinken op de hoop voor een betere wereld. De opbrengst van dit feest gaat integraal naar een vereniging voor kansarmen.

Wil jij graag meelopen als figurant in de processie of wil je een handje toesteken als vrijwilliger? Meld je dan aan via processie@godelievevangistel.be

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Gepubliceerd op dinsdag 12 april 2022 14.30 u.