Godelieveprocessie zondag 10 juli

Op zondag 10 juli om 16 uur is het weer zover, onze jaarlijkse Godelieveprocessie gaat uit.

Elk jaar trekt op de eerste zondag na 5 juli de Godelieveprocessie door de straten van Gistel. In de processie beelden circa duizend figuranten in historische klederdracht het leven, de marteldood, de mirakels en de verheerlijking van Godelieve uit. Acterende, zingende, dansende en musicerende groepen en prachtige praalwagens volgen elkaar op.

Vernieuwingen

De voorbije jaren waren er verschillende ingrijpende vernieuwingen. Zo werden er twee nieuwe praalwagens, waarop de geboorte en het huwelijk van Godelieve worden uitgebeeld, gerealiseerd. De processie, die sinds 2016 geregisseerd wordt door Jan Bonne, is een aanrader voor families met kinderen. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de middeleeuwen met ridders, edelvrouwen, schildknapen, valkenjacht …

Programma

Bekijk het programma in de afbeelding.

Eeuwenoude traditie

De Godelieveprocessie kan bogen op een eeuwenoude traditie, want archiefstukken tonen aan dat ze al uitging in 1459. Gistel wil dit waardevolle erfgoed bewaren voor de toekomst. Vanaf 2017 is de processie erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Het verhaal van Sint-Godelieve

Gistel geniet nog altijd een ruime bekendheid door Sint-Godelieve. Godelieve werd geboren omstreeks 1050 in het huidige Wierre-Effroy (nabij Boulogne-sur-Mer). Haar ouders behoorden tot de adel en woonden op het kasteel van Londesvoorde. Godelieve werd uitgehuwelijkt aan Bertolf, de zoon van de kasteelheer van Gistel. Vanaf de eerste dag werd zij echter verstoten. De moeder van Bertolf was tegen het huwelijk en hitste haar zoon op. In juli 1070 liet Bertolf Godelieve vermoorden door twee knechten. Ze werd gewurgd en ondergedompeld in een waterpoel. Veertien jaar later, op 30 juli 1084, kwam Radboud II, bisschop van Noyon-Doornik, naar Gistel om Godelieve heilig te verklaren.

Zin in meer?

Wie naar Gistel komt, moet zeker ook een bezoek brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de abdij Ten Putte en de Oostmolensite. De Onze-Lieve-Vrouwekerk bezit een fraaie Godelievebeuk, waar talrijke kunstwerken verwijzen naar de heilige. Op de plaats van de marteldood van Godelieve ligt de pittoreske abdij Ten Putte. In het Godelievemuseum verneem je op een aantrekkelijke wijze meer over Godelieve en de geschiedenis van de abdij. Tot en met 30 september wordt in de abdij om 14.30, 15.30 en 16.15 uur de film ‘Tussen water en wolken’ vertoond.

Op de dag van de processie is er een gratis busverbinding tussen het administratief centrum en de abdij.

De flyer is beschikbaar aan de verschillende gemeentelijke balies, gemeentelijke musea en horecazaken. Je kunt de flyer ook onderaan deze pagina downloaden.

Gerelateerde producten

Gepubliceerd op woensdag 15 juni 2022 10.18 u.