Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

Het is belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar bezig aan een opmars in Europa. Met man en macht proberen we om deze invasieve exoot een halt toe te roepen.

De voorbije weken waren de temperaturen zacht genoeg om de natuur langzaam te doen ontwaken. De koninginnen van de Aziatische hoornaar gaan nu (maart tot mei) op zoek naar een geschikte locatie om hun ‘primair’, nog bescheiden nest te bouwen (in carports, veranda’s, berghokken …). Dit is het ideale moment om de koninginnen te vangen en zo de bouw van een secundair nest te vermijden.

De preventie van het bouwen van een secundair nest is belangrijk, dit omdat deze grote nesten zich meestal hoog in de bomen bevinden en hierdoor erg moeilijk te zien zijn.
De koningin krijgt dan ook bijstand van haar werkers in de verdediging van het nest en voeden de toekomstige koninginnen met allerlei nuttige insecten, waaronder de honingbij. Eén niet verwijderd nest dit jaar, kan leiden tot 15 nieuwe nesten volgende lente.

Gistel zet zich in voor zijn inheemse bijensoorten en draagt ook hier zijn steentje bij, door maar liefst 50 selectieve vallen en extra lokstof aan te kopen die de lokale imkers kunnen uitzetten bij meldingen van Aziatische hoornaars.

Zie je een Aziatische hoornaar of een nest, maak een foto en meld dit aan de lokale imker, via vespawatch.be of stuur een e-mail met de foto naar milieu@gistel.be
Probeer ze niet zelf te verdelgen, want ze kunnen agressief reageren.

Meer info over deze invasieve soort kun je terug vinden via onderstaande linken.

Velt - Samen eco-actief

Vespawatch

Gepubliceerd op woensdag 15 maart 2023 11.41 u.