Oostmolensite

Aan de oostelijke rand van het stadscentrum bevindt zich de site van de Oostmolen. Door zijn dubbele functie van graan- en oliemolen dient de Oostmolen beschouwd te worden als een enig exemplaar onder de staakmolens. Het wiekenkruis is niet alleen een aandrijfbron voor de twee koppels maalstenen in de draaibare molenkast maar ook voor de olieslagerij in het stampkot. De molen is reeds vermeld in 1302. Aanvankelijk was het een banmolen, gezien iedere tiende schep graan aan de Heer van Gistel moest worden afgestaan. De molen staat afgebeeld op de kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1659-1573) en op de Sanderusgravure (1641). Het huidige molengebouw dateert uit de 18e eeuw en staat op de Ferrariskaart (1770-1778).

De Oostmolen was een typische Vlaamse staakmolen die oorspronkelijk op bakstenen teerlingen was geplaatst. In 1841 werd hij door Karel Peel Keckaert op een torenkot geplaatst om er een oliemolen of stampkot van te maken. In 1933 werden de wieken onder impuls van eigenaar en molinoloog Alfred Ronse verdekkerd, dit als één van de eerste molens in West-Vlaanderen. In 1971 schonk de familie Ronse de molen aan de stad Gistel. Na een brand in 1979 werd de staakmolen volledig heropgebouwd tussen 1979 en 1982 door Guido en Herman Peel o.l.v. ingenieur-architect Walter Snauwaert. De inhuldiging van de gerestaureerde graan- en olieslagmolen vond plaats op 19 mei 1984. In juni 1999 brak een houten roede af. Tussen 2005 en 2007 voerde de Nederlandse firma Adriaens Molenbouw een maalvaardige restauratie uit.
Meer informatie over de Oostmolen vindt u op www.gistelsemolens.be

De Oostmolensite is een rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die de drukte van de kust willen ontvluchten en kiezen voor de rust van het Brugse Ommeland.

Even uitrusten en dromen in een landelijke herberg met een prachtig buitenterras kan bij Bistro de Molenhoeve.

In het bezoekerscentrum verneemt u meer over de rijke Gistelse molengeschiedenis.

Openingsuren:

  • Op zondag van 14 tot 18 uur
  • In de zomer iedere dag van 14 tot 18 uur - gesloten op dinsdag en woensdag

Adres:

Warandestraat 29, 8470 Gistel