Naar inhoud

Stad en ruimte

logo Gistel

In het jaar 988 was er al sprake van Gistel (Gestella).  Het Oudnederlandse woord ‘Gestella’ is een samenvoeging van twee Germaanse woorden, ‘lauha’ en ‘gaistu’.  Deze naam verwijst naar het feit dat de oorspronkelijke bevolking zich vestigde op een beboste zandige strook boven de omringende moerassen of polders.

Naast de landelijke dorpjes (Moere, Snaaskerke en Zevekote die door de fusie in de jaren 70 bij Gistel gevoegd werden) is er de vernieuwde stadskern omzoomd door aantrekkelijke woonwijken.

In het stadscentrum vindt u tussen de Markt en het administratief centrum de grootste bedrijvigheid in tal van handelszaken, scholen en gemeentelijke diensten.
Buiten het stadscentrum ligt het industrieterrein Konijnenbos. Deze heeft directe verbinding met de E40, met de N33 tussen Oostende en Torhout en de N367 tussen Brugge en Nieuwpoort.

Met de open ruimten tussen de deelgemeenten vormt Gistel de poort naar de Westhoek.
De ‘Groene 62’, het Jaagpad langs het Kanaal en de fietsvriendelijke landwegen zijn een paradijs voor de recreatieve fietser.
Het ‘Nieuwland’ en ‘Moere blote’, het ‘Schorre’ en de ‘Bazelaar’ zijn oases van rust en ongerepte natuur op niet meer dan 10 km van de kust.

Lang voor er van de Gistelse wielergoden Maes en Museeuw sprake was, was Gistel de stad van Godelieve, Sint Godelieve.
Sinds 1459 vindt jaarlijks in juli de vermaarde processie plaats. Die processie kadert in een waaier van culturele en sportieve activiteiten tijdens de kermisweek.
Ook de ‘Dolle dagen’ in juni en de ‘Parkfeesten ‘ in augustus zijn echte trekpleisters.

Onze verenigingen vinden hun stek in het sport- en cultuurcentrum Zomerloos, in het zwembad, op de sportterreinen van de Kegge en in de ontmoetingscentra van Moere, Snaaskerke en Zevekote.