Telenet zet analoge radio- en televisiesignaal op zijn kabel stop

In het najaar van 2019 kondigde Telenet aan dat het in de loop van 2020 het analoge radio- en televisiesignaal op zijn kabel stop zal zetten. Deze verouderde technologie neemt veel ruimte in op het kabelnetwerk. Daarom lanceert Telenet 'De Signaal Switch'. Zo optimaliseren ze ons netwerk voor de toekomst en kunnen ze snel internet blijven garanderen. Dit filmpje legt het allemaal helder uit. 

Voor alle klanten die nog gebruik maken van het analoge signaal is er een oplossing. Ze informeren iedereen persoonlijk via brief of e-mail. We vatten alles hierbij nog even samen. 

RADIO 


Tussen 11 februari en 22 april 2020 wordt het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen en Brussel in fases afgeschakeld. Het gaat alleen om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos in huis zijn verbonden. Radio luisteren in je auto zal bijvoorbeeld nog steeds werken. Alle klanten ontvingen een brief of e-mail waarin werd uitgelegd hoe ze kunnen nagaan of hun radiotoestel nog zal werken. Oplossingen zijn onder andere naar de radio luisteren via een decoder van Telenet, via internetradio, of kiezen voor DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard. Uiteraard kunnen klanten nog altijd analoge radio beluisteren via een radioantenne. Telenet bezorgt alle televisieklanten die dat vragen een gratis radioantenne. De communicatie, oplossingen en impact van de afschakeling van het radiosignaal werd reeds getest in netwerkregio’s Beringen en Lochristi afgelopen najaar. De omschakeling gebeurde daar soepel. 

TELEVISIE 


De afschakeling van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat pas van start in december 2020

Vanaf 8 weken voor de afsluiting komt er een boodschap op alle zenders. Na de afsluiting van het analoge televisiesignaal krijgen klanten een pancarte te zien met meer informatie. Voor een groot deel van de klanten volstaat het om één keer de instelling van hun tv-toestel aan te passen. Ze kunnen dan de vertrouwde zenders ontvangen via een nieuw digitaal signaal. En dat tegen hetzelfde tarief van € 18,22 per maand. Daarvoor heeft de klant wel een tv-toestel van maximaal negen jaar oud nodig. Andere oplossing bestaan uit het aansluiten van een digicorder of digibox. 

Oplossingen? Hulp nodig?  

Op de website www.telenet.be/signaalswitch vinden klanten filmpjes en informatie om na te gaan of ze nog analoog kijken of luisteren. Ze vinden er ook een stappenplan om de instellingen van hun televisietoestel aan te passen. Wie geen internettoegang heeft, kan ook altijd terecht in het contactcenter (015 66 66 66) voor meer duiding en hulp. 

Gepubliceerd op vrijdag 7 februari 2020 14.09 u.