Vaartstraat: start werken op 19 september

De eerste fase (fase 1a) van de wegwerkzaamheden in de Vaartstraat vangt aan op maandag 19 september. De werfzone betreft de Vaartstraat, tussen de Kaaistraat en de Gravenbos, én de Sportstraat, tussen de Vaartstraat en de Pol Gernaeystraat. De werken zullen duren tot ongeveer eind oktober (afhankelijk van de weersomstandigheden). Dit heeft een aantal belangrijke gevolgen.

Algemene omleiding

 • Het autoverkeer komende vanuit de richting Oostende, wordt op het kruispunt Vaartstraat/Kanaalstraat/Keiweg omgeleid naar de Oostendse baan om zo Gistel-centrum te bereiken. Het verkeer met bestemming Eernegem-Westkerke wordt op hetzelfde kruispunt omgeleid via Oudenburg.
 • Het verkeer richting Oostende wordt op de St.-Jans-Gasthuisstraat omgeleid naar de Oostendse baan of naar Westkerke-Oudenburg.

Lokale verbindingen / bereikbaarheid

Alle lokale verbindingen zijn in een woon- en/of schoolomgeving. Alertheid en aangepaste snelheid zijn noodzakelijk.

 • Het verkeer in de Groenedreef wordt omgekeerd: er is enkel verkeer mogelijk in de richting van de Galgestraat. Zo kunnen de bewoners van de woonwijk rond de Tulpenlaan en de Vaartstraat op een relatief snelle manier het centrum van Gistel bereiken met de wagen.
 • Het vrijetijdscentrum Zomerloos en het sportcomplex Ghistelehof zijn bereikbaar via de Neerhofstraat - Kaaistraat – Zomerloosstraat. Het verlaten van deze omgeving kan langs de Zomerloosstraat – Acacialaan – Berkenlaan en Manitobalaan.
 • Voor lokaal verkeer voorzien we een omleiding via de Hogenbilk – Kleine Warande – Pieter Bortierlaan – Gravenbos (zie plannetje in de afbeeldingen). 
 • Fietsers kunnen via de Hogenbilk – Gravenbos (of omgekeerd) rijden.
 • De buitenschoolse kinderopvang de Zonnebloem is niet bereikbaar via de Pol Gernaeystraat.
  • Je kunt parkeren in de Sportstraat en daarna te voet de BKO bereiken via het weggetje langs de sporthal en het voetbalveld (zie plannetje in de afbeeldingen).
  • Via jeugdsite 'Torp kun je te voet of met de fiets de BKO bereiken.

De inwoners van de Vaartstraat en de wijk Tulpenlaan ontvangen nog een bewonersbrief.

Bekijk hier het overzicht van alle fases en de gevolgen voor het busverkeer

Gepubliceerd op donderdag 15 september 2022 9.40 u.