Vanaf 1 oktober internationaal paspoort verplicht bij reizen naar het VK

Vanaf 1 oktober 2021 zal een internationaal paspoort nodig zijn om te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Een gewone (Belgische) identiteitskaart volstaat dan niet meer om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.

Als gevolg van de brexit behoort het Verenigd Koninkrijk sinds 1 februari 2020 niet meer tot de EU. Dat heeft ook gevolgen voor reizen vanuit landen die wel nog tot de EU behoren. Tot en met 30 september kun je nog met jouw gewone identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen, maar vanaf 1 oktober heb je een internationaal paspoort nodig. Dit geldt voor Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales.

Aanvraag

Je kunt een internationaal paspoort aanvragen bij de dienst burgerzaken. Daarvoor moet je jouw identiteitskaart, een recente pasfoto en jouw oude paspoort (als je dat hebt) meenemen. Het aanmaken van een internationaal paspoort duurt acht werkdagen (gewone procedure). Als het sneller moet, kun je gebruikmaken van de spoedprocedure (binnen 24 uur). 

Klik hier voor meer info rond het paspoort.

Als Belg kun je wel nog zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor een maximale periode van zes maanden. Een Belgisch rijbewijs zal ook nog geldig zijn.

Gepubliceerd op dinsdag 21 september 2021 16.50 u.