Zomer in Gistel

Godelieve KRONEN-route als coronaproof alternatief voor de Godelieveprocessie

De wandeling Godelieve KRONEN-route van ruim 6 kilometer moet een eenmalig coronaproof alternatief zijn voor de jaarlijkse Godelieveprocessie. Je vertrekt aan Abdij Ten Putte en wandelt in een lus tot de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Van 1 juli tot 31 augustus kun je gratis en individueel aan deze wandeling deelnemen.

Onderweg zijn een tiental stille QR-momentjes ingelast met ongepubliceerde tekstjes en Godelieveweetjes. De Godelievethema’s hebben een verrassende hedendaagse kijk. Daaruit blijkt het engagement van Godelieve zelfs vandaag nog waardevol. Haar strijd tegen armoede, mishandeling, discriminatie … blijft heel actueel.

De organisatie is een samenwerking van het processiecomité, de Vrienden van het Godelievemuseum, de toneelkring Gulden Toren, de heemkring Gestella en het stadsbestuur.

De brochure is beschikbaar in vrijetijdscentrum Zomerloos (gesloten t.e.m. 1 augustus), abdij Ten Putte, het Molenmuseum, dagbladhandel Trinh en WZC Sint-Godelieve.

Kunst in ’t Steedje – 20 juni tot en met 12 september

Met Kunst in ’t Steedje nodigen we iedereen uit om de zomer in eigen streek te beleven.

Kunst wordt dichter bij de mensen gebracht! Niet iedereen heeft het geluk om van thuis uit met kunst in aanraking te komen. Voor velen lijkt de drempel naar een galerie of museum nog altijd te hoog. Deze kunsttentoonstelling wil hieraan tegemoet komen door werken en werkjes tentoon te stellen in de etalages van winkels in het centrum.

Tijdens een korte wandeling zul je versteld staan van de werken van kunstenaars van Gistelse bodem. Een brochure en QR-codes geven jou meer info. Om jou als toeschouwer meer te betrekken, nodigen we je uit om ons een selfie te bezorgen via cultuur@gistel.be met het kunstwerk dat je zelf het leukst vindt. Zo maak je kans op een mooie prijs.

Meer info: zomerloos@gistel.be of 059 27 98 71 - https://kunst-int-steedje.webnode.be

Dwalen met verhalen in Snaaskerke

Vanaf 2 juli tot 29 september vind je in Snaaskerke acht mooie stopplaatsen met acht mooie getekende vertelborden met QR-codes. Op elk vertelbord vind je vier QR-codes. Ervaren vertellers brengen per thema een verhaal voor ‘de grote mensen’, één voor kleuters en één voor kinderen in de lagere school. Acteur en meesterverteller Warre Borgmans leidt telkens in met een anekdote.

Misschien spot je wel een vertelbord op weg naar de bakker of tijdens je wandeling met je hond. Aarzel niet om met je smartphone de QR-code te scannen en te luisteren naar de intrigerende verhalen van Capriolen in de lucht, Dierenplezier, Zwervers op pad, Vurige vonken, Heksenkunsten, Reuzen van het bos, Van koninklijken bloede en Gelukzoekers.

De acht stopplaatsen vind je in tussen de afbeeldingen rechts bovenaan deze pagina. De flyer kun je downloaden onderaan deze pagina.

Het bankje

Tijdens de zomermaanden kan je ook op het traject van de bankenwandeling luisterspelen downloaden via een QR-code. Podcast HET BANKJE brengt theater - zelfs in coronatijd - tot bij het publiek. Je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje, je scant met je smartphone de QR-code op het bankje en je bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit.

Download de flyer in bijlage!

Open Monumentendag - Orgel en Marktliederen - 11 en 12 september

Het waardevolle Van Peteghemorgel van 1776 in de Sint-Niklaaskerk in Moere wordt het centrale aantrekkingspunt voor vele orgelliefhebbers.
Het prachtig gerestaureerde instrument zal het hele weekend opengesteld en bijna doorlopend bespeeld worden. Wie interesse heeft, kan specifieke vragen stellen aan de organist ter plaatse. Zaterdagavond 11 september om 20.15 uur moet het hoogtepunt van het interessante weekend worden met het jaarlijks concert met orgel en clavecimbel. Antoine Tronquo en Dieter Van Handenhoven zijn de solisten.

Daarnaast zorgt de cultuurraad voor een knipoog naar het verleden met marktliederen. De marktzangers waren de nieuwsbrengers voordat de radio en televisie hun intrede deden.

Tickets en info
Toon Beelaerts, 0474 65 38 59

Gepubliceerd op maandag 28 juni 2021 17.40 u.