Maaibeleid: (Ge)wild gras

Stad Gistel deed reeds verschillende jaren mee met maai-Mei-niet.

Meer en meer wordt het duidelijk dat onze biodiversiteit iets is van onschatbare waarde en we willen hierdoor verder gaan dan enkel de maand mei.

Stad Gistel heeft een extensief maaibeheerplan uitgewerkt, dit wil zeggen dat we op verschillende locaties de natuur meer haar gang zullen laten gaan. Door het gras extensief te maaien ontstaat er (ge)wild gras. Gewild gras zorgt voor meer geur, kleur en biodiversiteit in de stad. Het gras zal slechts één of twee keer per jaar gemaaid worden om het zo te laten uitgroeien tot een weelderig bloemenveld. Het klinkt tegenstrijdig, maar door het gras niet te bemesten en natuurlijk te laten verschralen, zullen er van nature meer bloemsoorten groeien. Een mooi voorbeeld van een dergelijk landschap is het hooiland aan de fruitbomen op de Molensite in Gistel.

Er zal steeds een ‘veiligheidsmaai’ aan de buitenrand van het perceel zijn en als de locatie het toelaat, zal er een pad gemaaid zijn. Op grotere locaties zal een infobord geplaatst worden om de burger te informeren.

Wat?

Maai-mei-niet

Met maai-mei-niet willen we de burgers aanzetten om de grasmaaier gedurende de maand mei wat rust te geven en te zien hoe planten, bloemen en insecten voor je ogen opleven.

Wist je dat die heerlijke geur van vers gemaaid gras eigenlijk een verdedigingsmechanisme is van de natuur? Op die manier waarschuwen grassprieten de rest van de tuin. Dit is dus eigenlijk tegelijkertijd ook een noodkreet voor meer biodiversiteit.

Wil je de bijtjes, vlinders en insecten nog een extra duwtje geven, ga dan eens creatief maaien. Help ook om familie, buren en vrienden te overtuigen dat (ge)wild gras niet slecht is, maar juist een mooie verscheidenheid aan bloemen en planten met zich mee brengt eenmaal je de schoonheid er van gezien hebt.

In mei is er ook het telweekend voor de bloemen, planten en insecten in jouw tuin. Op de site van Knack onder maai-mei-niet vind je een telformulier.

Via deze link kan je jouw tuin inschrijven voor de maai-mei-niet actie.

Wat na mei?

Laat om te beginnen je gazon nog een weekje staan voor de week van de bij die plaatsvindt begin juni.

Nog even dit; als je je gazon terug wilt korter zetten moet je niet verschieten dat deze wat geel uitziet. Dat is volkomen normaal, want er kon minder zon bij en het was vochtiger. Maar het groen zal snel terugkomen.

Bye Bye Gazon

Bye Bye Gazon is vier jaar geleden voor het eerst van start gegaan in Zoersel, de woonplaats van Dieter Coppens en was een groot succes. Nu doen er verschillende steden en gemeentes mee over heel Vlaanderen.

Het is meer dan alleen een pauze nemen in het tuinieren, het is de kans geven aan de natuur om haar gang te laten gaan en zo de biodiversiteit te bevorderen. Door (een deel van) het gazon niet te maaien geven we wilde bloemen de kans om te bloeien, bieden we een thuis aan insecten en creëren we een mini-ecosysteem waar allerlei soorten dieren kunnen gedijen. Je zou versteld staan hoe een kleine daad, zo’n groot verschil kan maken en over de schoonheid die je eigen achtertuin te bieden heeft.

Alle info over deze campagne vind je hier terug. 

Creatief maaien

Een niet gemaaid gazon kan een explosie van kleur worden, met madeliefjes, klaver, boterbloemen en nog veel meer. Het kan zoemen van het leven met bijen, vlinders en andere insecten die komen genieten van de bloemen.

Maai in cirkels, vierkanten, bogen … of geef je gazon een hanenkam. De verschillende graslengtes zorgen voor verschillende temperatuurverschillen. Ideaal voor vlinders, die constant de juiste temperatuur opzoeken.

Locaties

  • A. Ronsewijk
  • Begraafplaats Warande
  • BKO De Zonnebloem
  • Kom Noord
  • Park aan de kerk van Gistel
  • Steenbakkerswijk
  • ‘Torp
  • Vaartstraat
  • Wijk West-Vlaamse
  • Enkele locaties Zevekote
  • Enkele locaties Snaaskerke

Wil je graag een bermbordje aanvragen zodat de berm voor jouw deur een natuurboost krijgt? Vraag jouw bordje hier aan!