Orgaandonatie
Doe je aangifte via het digitaal loket
De wet bepaalt dat bij iedere Belg na het overlijden organen of weefsels kunnen worden weggenomen bestemd voor transplantatie.
Als je dit niet wilt, kun je bij de dienst bevolking een formulier invullen (familieleden uit de eerste graad kunnen na het overlijden hiertegen verzet aantekenen).
Anderzijds kun je uitdrukkelijk toestemming geven dat na je overlijden organen of weefsels kunnen worden weggenomen bestemd voor transplantatie (familieleden kunnen zich na je overlijden hiertegen niet verzetten).
Je kunt je keuze bekend maken door een verklaring in te dienen bij de dienst burgerzaken. In deze verklaring kun je:
- uitdrukkelijk verklaren je donor te stellen (= uitdrukkelijke wilsbeschikking)
- de verklaring van uitdrukkelijke wilsbeschikking herroepen (je kunt je beslissing op elk moment herzien)
- zich verzetten tegen elke wegneming van organen en weefsels
- de verklaring van verzet herroepen
De verklaring of herroeping wordt in de bevolkingsregisters geregistreerd en er wordt een ontvangstbewijs afgegeven. Je verklaring wordt opgestuurd naar de FOD Volksgezondheid.
De verklaring inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden is te vinden op www.beldonor.be.
Je brengt mee :
- identiteitskaart.
Download de aanvraagdocumenten
Info:
Negatieve wilsverklaring
Met dit document kan je vastleggen welke onderzoeken of behandelingen je niet meer wenst wanneer je op dat moment zelf de beslissing niet meer kunt nemen door wilsonbekwaamheid (zoals bij coma, dementie, verwardheid of hersentumor, …)
Het kan hier gaan om het weigeren van kunstmatig toedienen van voeding en vocht, reanimatie, kunstmatige beademing, antibiotica,… CT-scan, NMR-onderzoek,…
De titel van dit document bevat het woord negatief omdat je behandelingen en onderzoeken weigert. Artsen zijn wettelijk verplicht dit te respecteren.
Meer info Download de aanvraagdocumenten
Wilsverklaring euthanasie
De wet voorziet de mogelijkheid om een wilsverklaring op te stellen waarin men vraagt dat er euthanasie wordt verricht indien men op onomkeerbare wijze het bewustzijn verliest. Tijdens de besprekingen in het parlement werd besloten dat hieronder alleen comateuze patiënten vallen. Het gaat dus niet om personen die wilsonbekwaam geworden zijn (zoals bijvoorbeeld bij dementie).