Gistel draagt de titel ‘FairTradeGemeente’

Tijdens het Groot Boerenmarkfeest dat eind augustus 2017 plaatsvond, werd Gistel officieel als FairTradeGemeente ingehuldigd.

Gistel voldeed met glans aan de zes voorwaarden!

‘FairTradeGemeente’ is de titel die aangeeft dat een gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.

Eerlijke handel

Van de ruim 850 miljoen mensen die wereldwijd honger lijden, is de overgrote meerderheid actief in de landbouwsector waar net het voedsel geproduceerd wordt.

Fair trade of eerlijke handel garandeert de boeren in het Zuiden een correcte prijs voor hun producten. Eerlijke handel biedt de boeren op die manier een rechtvaardig inkomen, zodat ze kunnen investeren in betere leef- en werkomstandigheden en een toekomst zonder honger! Bovendien past eerlijke handel steeds strengere milieucriteria toe, zoals het verbod op ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) en op het gebruik van gevaarlijke chemische producten.

De campagne FairTradeGemeenten moedigt de lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aan.

Fair trade & duurzame lokale voeding

Een FairTradeGemeente steekt zowel de kleinschalige boer in het Zuiden als de duurzame boer in het Noorden een hart onder de riem. Dat doen we door fairtradeproducten en lokale, duurzame producten in de kijker te plaatsen.

Er zijn meer dan 1.600 fairtradeproducten op de Belgische markt. Blijf dus vooral op zoek gaan naar fairtradelabels bij uw aankopen.

Kies voor fairtradeproducten op het boodschappenlijstje. Verkooppunten vindt u hier.

Horecazaken die hun menu verrijken met lokale en fairtradeproducten mogen voortaan het logo ‘Fair & Lokaal’ dragen.

Vrijwilligers van de Noord-Zuidwerkgroep maakten een filmpje om deze aanpak te promoten. Bekijk alvast de filmpjes van horecazaken die reageerden op onze vorige oproepen via onderstaande links:

Koopt u al fairtradeproducten? Wordt dan fan van onze FaireTradeGemeente!

Wilt u met uw zaak ook ‘Fair & Lokaal’ worden ? Neem dan contact op met de milieudienst, milieudienst@gistel.be, 059 27 02 20 of kom even langs in het administratief centrum, Heyvaertlaan 18, Gistel.

We maken daarna ook uw zaak of vereniging kenbaar op de website van FairTradeGemeenten.