Glascontainers

Glascontainers

Glas is een materiaal dat zich perfect leent tot recyclage. Het kan opnieuw gesmolten en gerecycleerd worden, zonder enig kwaliteitsverlies.

Verspreid over onze stad staan onder- en bovengrondse glascontainers.

Waar?

Gistel

 • Rochesterlaan 20 (recyclagepark)
 • Eigen-Haardstraat 48
 • Nieuwpoortsesteenweg 29
 • Heyvaertlaan 17
 • Zomerloosstraat
 • Pieter Bortierlaan 3
 • Dullaertweg 3
 • Burgemeester A. Ronselaan 50

Snaaskerke

 • Dorpsstraat 109

Zevekote

 • Leegstraat 6

Moere

 • Provincieweg 122

Aandachtspunten

 • Maak je glazen flessen, flacons en bokalen helemaal leeg.
 • Metalen of plastic deksels van glazen potten sorteer je thuis in je blauwe PMD-zak, ze horen niet in de glascontainer. De Deksels en doppen van andere materialen sorteer je bij het restafval.
 • Sorteer het glas op kleur. Gooi doorzichtig wit glas in de witte helft van de glascontainer en doorzichtig gekleurd glas in het gekleurde deel van de glascontainer.
 • Gebruik de glasbollen niet tussen 20:00 en 08:00. Respecteer de rust van de buurtbewoners.
 • Hou de glascontainersite proper, laat geen glas of afval achter naast de container. Sluikstorten is strafbaar en je riskeert een boete.

Waarom glas recycleren?

Glas wordt gemaakt uit een mengsel van zand, natriumcarbonaat – ook wel soda genoemd – en kalk. Tijdens de productie van nieuw glas zijn temperaturen tussen 1.500 en 1.600°C nodig om de drie bestanddelen te mengen. Door gerecycleerd glas te gebruiken hebben de glasfabrieken tot 25 % minder energie nodig, en is er meer dan de helft minder soda nodig om het smeltpunt te verlagen. Hierdoor besparen we dus natuurlijke grondstoffen en stoten we minder CO2 uit, wat ons klimaat ten goede komt.

Goed sorteren = beter recycleren

Een aantal materialen maken het moeilijk of zelfs onmogelijk om glas te recycleren. Hittebestendig glas van onder meer ovenschotels en kookplaten lijkt misschien wel op glas, maar is niet compatibel met het recyclageproces omdat het een hoger smeltpunt heeft. Ook aardewerk, steen en porselein verstoren het proces en kunnen leiden tot productiefouten in de nieuwe flessen. Goed sorteren is dan ook de boodschap. Daarvoor rekenen we ook op jou!

Zo werkt het

1) Gescheiden inzamelen:

Glazen flessen en bokalen kan je kostenloos aanbieden in de glasbollen, ondergrondse containers of sorteerstraatjes van je stad of gemeente. In bepaalde regio’s wordt het glas huis-aan-huis ingezameld.

Voor het recyclageproces is het belangrijk dat wit en gekleurd glas goed gescheiden worden. Wit glas wordt immers gerecycleerd tot wit glas, en gekleurd glas wordt opnieuw gekleurd glas. Daarom worden meestal aparte glasbollen of containers voorzien of bevatten ze twee afzonderlijke compartimenten. De vrachtwagens die het glas ophalen beschikken eveneens over een scheidingswand. In het recyclagebedrijf lost de vrachtwagen de inhoud op twee stapels: wit glas aan de ene kant, gekleurd glas aan de andere.

Enkel wanneer het glas huis-aan-huis ingezameld – wat in een beperkt aantal steden en gemeenten het geval is – wordt geen onderscheid gemaakt tussen wit en gekleurd glas.

2) Zuiveren

Eerst worden de grootste onzuiverheden verwijderd, met specifieke aandacht voor hittebestendig glas, aardewerk, steen en porselein, aangezien die het recyclageproces ernstig kunnen verstoren. Het glas wordt dan automatisch via diverse technieken in scherven gebroken met afmetingen conform de gewenste eindkwaliteit. Via magneten en wervelstroomscheiders worden metalen verwijderd. Alle recyclagebedrijven zijn uitgerust met geavanceerde optische systemen, die verdere onzuiverheden verwijderen en het glas zelfs kunnen scheiden op basis van kleur, wanneer het niet apart ingezameld werd.

3) Smelten

De zuivere glasscherven, ook wel ovenklaar glas genoemd, worden gesmolten en krijgen een nieuwe vorm en een nieuw leven als fles of bokaal.

Toepassingen

Glas kan oneindig worden gerecycleerd. De eindproducten zijn dus opnieuw flessen, flacons en bokalen.