Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) wordt gerekend tot de meest invasieve exoten. Eenmaal de plant zich heeft gevestigd, is deze zeer moeilijk te verwijderen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen.
De plant heeft zeer sterke wortelstokken en holle stengels, hierdoor kan de plant behoorlijk wat schade aanrichten aan gebouwen, leidingen, wegen …
Gespot?
Heb je Japanse Duizendknoop gezien, geef dit dan zeker door op de site van waarnemingen/exoten en aan de dienst milieu.
Denkt u Japanse Duizendknoop in uw tuin te hebben? Contacteer eveneens de milieudienst via milieu@gistel.be of 059 27 02 21
Het is belangrijk dat we een zicht krijgen op de verspreiding van de Japanse Duizendknoop. Door locaties in kaart te brengen kunnen we de verspreiding tegen gaan.
Als je deze plant spot op openbaar terrein is het heel belangrijk dat je niet zelf de planten probeert te snoeien. Dit kan leiden tot verspreiding in je eigen tuin via restjes op je kledij of op snoeimateriaal.
Bestrijding
Wat moet je doen als je Japanse Duizendknoop aantreft?
- Graaf de plant diep genoeg uit
- Knip de stengels regelmatig af, ONTSMET (met alcohol), reinig en controleer daarna uw materiaal en kledij
- Voer stengels en plantenmateriaal af met het restafval, NIET met het groenafval
- Wortelstokken zo goed mogelijk proberen uit te trekken
- Maai de plaats NIET af met de rest van het gras
Eigenschappen
Japanse Duizendknoop is een meerjarige plant met holle en verhoutende stengels die elke lente tot een dichte struik groeien. Op vruchtbare plaatsen kunnen deze struiken uitgroeien tot 2m50 in hoogte.
Ze dragen grote verspreide bladeren en vanaf augustus, september ontstaan er crèmewitte bloemen. In de winter sterft de plant bovengronds af. Ondergronds is de plant zeer goed ontwikkeld en bevat deze genoeg reservevoedsel voor de winter om te overleven.
O.a. door dit uitgebreide en diep wortelgestel is de plant resistent tegen chemische bestrijding.
De dichte struiken zijn kampioenen in het verdringen van inheemse soorten. Door de dichte en hoge structuren belemmeren ze vaak het zicht en/of de doorgang.
Ook infrastructuren gaan vaak ten koste van de stevige groei van deze plant.
Wortelstokken spelen een sleutelrol in de instandhouding van de plant, het verplaatsen van grond leidt er meestal toe dat de plant zich op nieuwe plaatsen kan verspreiden. Slechts een klein stukje wortel is genoeg om de plant te laten verspreiden op de nieuwe grond.
3 pijlers om de opmars tegen te houden door het verplaatsen van grond:
- Preventie
Zeker zijn dat er geen Japanse Duizendknoop aanwezig is, anders moet de grond zorgvuldig behandeld worden of zelfs vermeden worden om deze te gebruiken.
- Snelle respons
Moest er reeds grond verplaatst zijn, het terrein controleren en eventuele planten uitsteken en afvoeren met het restafval, NIET het groenafval. Grond tot vijf jaar na verzet controleren.
- Beheersing
Dit duurt minimaal vijf jaar, je kan planten afdekken, regelmatig maaien /knippen en afvoeren met het restafval (materiaal en kledij reinigen en ontsmetten!) en de plant uitgraven.