Thematische fietsroutes

Fietsen in en om Gistel en deelgemeenten
Vijf fietsroutes gratis aangeboden door stad Gistel

In samenwerking met Greenlaneadventure werden vijf themafietstochten uitgewerkt die uit de verschillende deelgemeenten vertrekken. Via deze link kun je de fietstochten gratis aanvragen. Dan krijg je de link naar: 5 Gpx-bestanden, 5 pdf-bestanden en 5 Gpx-viewers voor op de smartphone.

Route 1: 53 km: Fietstocht rondom Gistel

Thema: erfgoed en natuur

Deze fietsroute start aan vrijetijdscentrum Zomerloos (Sportstraat 1, Gistel).

De tocht leidt jou naar de Witte Molen in Roksem, de Waterhut in Jabbeke en de Stationsput in Eernegem. Via de Kunststal in Moere rijd je het grondgebied Gistel terug binnen. Je zet jouw tocht verder langs Abdij Ten Putte waar zich ook een cafetaria bevindt. Langs de Onze-Lieve-Vrouwkerk in het centrum bereik je de molensite. Brasserie de Molenhoeve, de Oostmolen en Wielermuseum De Gistelse Flandriens ronden jouw fietstocht op een charmante manier af.

Route 2: 65 km: Fietsroute vanuit Gistel richting Brugge

Thema: kastelen

Deze fietsroute start aan vrijetijdscentrum Zomerloos (Sportstraat 1, Gistel) en brengt jou naar Kasteel Wijnendale en Kasteel d'Aertrycke in Torhout, Kasteel Pecsteen in Ruddervoorde en Kasteel Tudor in Brugge. Het zijn allemaal pareltjes in een mooie groenomgeving. Langs de Waterhut in Jabbeke fiets je terug naar de molensite in Gistel centrum met de Oostmolen, het Wielermuseum De Gistelse Flandriens en brasserie de Molenhoeve.

Route 3: 53 km: Fietsroute vanuit Moere richting Koekelare en Diksmuide

Thema: de Groote Oorlog

Deze fietsroute vertrekt aan de Sint-Niklaaskerk (Provincieweg in Moere).

Je fietst naar het Lange Max Museum, de Kathe Kollwitztoren en de Hovaeremolen in Koekelare. Op de Duitse Militaire begraafplaats in Vladslo wacht ‘het treurende ouderpaar’ jou op. Je fietst nu verder naar de IJzertoren en de Dodengang in Diksmuide die het verhaal van WOI vertellen. Langs een open landschap zet je jouw tocht verder naar Moere.

Route 4: 41 km: Fietstocht vanuit Snaaskerke richting Oostkust en Hinterland

Thema: natuur en erfgoed

Deze fietsroute vertrekt aan de Sint-Corneliuskerk (Dorpstraat in Snaaskerke).

Je fietst doorheen heel wat natuurpracht richting Kust. Het Oostendse Krekengebied zet de toon voor de rest van jouw tocht. Uitkijktoren Het Rietnest, het Spaans Tolhuis en de natuurgebieden de Puiderbroeken, het Paddegat en de Hoge Dijken zijn schitterende groene plekken in Oudenburg. De Witte Molen in Roksem stuurt jou richting molensite in Gistel. Daar ontdek je de Oostmolen, Wielermuseum De Gistelse Flandriens en brasserie de Molenhoeve. Hier ben je nog een kwartiertje fietsen verwijderd van de startplaats.

Route 5: 69 km: Fietsroute vanuit Zevekote richting Westkust

Thema: tussen abdij en Ganzenpoot

Deze fietsroute vertrekt aan de Abdij Ten Putte (Abdijstraat 84, Zevekote). Op deze tocht maak je kennis met heel wat mooie bestemmingen die in de geschiedenis van de Westkust een belangrijke rol hebben gespeeld.

Fort Nieuwendamme, het IJzer Spaarbekken en natuurgebied de Koolhofput in Nieuwpoort weten jou zeker en vast te bekoren. Abdijmuseum Ten Duinen en de uitkijktoren (eind 2020) op Duin de Hoge Blekker zijn zeker een stop waard. Het fietspad loopt dwars door de duin en leidt jou naar bezoekerscentrum de Doornpanne. Hiermee heb je een flink stuk van Koksijde verkend. Het Marktplein van Nieuwpoort stad, Sluizencomplex de Ganzenpoort en het Koning Albert I Monument confronteren jou met de oorlogsgeschedenis van deze stad. Via Veldbatterij Bamburg in natuurgebied de Schuddebeurze in Middelkerke fiets je terug naar Abdij Ten Putte.

Hieronder kun je ook de printklare flyer downloaden!