Katten behoren tot onze oudste huisdieren. Veel gezinnen hebben één of meer katten. Een kat is in staat om zonder mens of huis te overleven. Sommige katten lopen weg of worden bewust door hun eigenaar op straat gezet. Zo worden ze zwerfkatten. Ze leven in binnentuinen, vrij op straat, op verlaten pleinen en begraafplaatsen. Hier en daar hebben zich echte kolonies van tientallen dieren gevormd. Al jaren veroorzaken ze overlast voor de buurt. Veel katten die in het wild geboren zijn, overleven in buurten waar dierenvrienden hen voederen. Ook in Gistel kennen we die problemen, denk maar aan de begraafplaats Warande, de wijk Eigen Haard en Brouwershove. Het stadsbestuur heeft beslist om een zwerfkattenproject te starten.
Wat zijn zwerfkatten?
Zwerfkatten zijn katten zonder chip of halsbandje. In het kader van het project werd het politiereglement aangepast.
Zwerfkatten voederen
In hetzelfde reglement werd bepaald dat het verboden is om zwerfkatten op het openbaar domein te voederen. Het stadsbestuur heeft het recht om op welbepaalde plaatsen daarop een afwijking toe te staan.
Zwerfkatten vangen
De zwerfkatten worden gevangen in speciale kooien en naar een dierenarts gebracht. Daar worden ze getest op kattenaids. Als ze besmet zijn, laten we ze inslapen. Zo vormen ze geen besmettingsgevaar voor andere katten. Gezonde zwerfkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd en teruggeplaatst. Deze katten worden gemerkt.
Huiskat
Buurtbewoners worden vooraf verwittigd wanneer een campagne start. Zo kunnen ze hun huiskat een halsbandje omdoen of laten chippen. Op deze manier hoopt het stadsbestuur het probleem van de zwerfkatten in te dijken.
Zwerfkatten melden
U kunt de vrijwilligers contacteren via vrijwilligers.zwerfkatjesgistel@gmail.com en de staddienst via zwerfkatten@gistel.be.